U Brazilu prosvjeduju: "Dosegnuli smo apsurdan broj žrtava!"

20.06.2021.

12:48

Autor: Danko Družijanić/HTV/IMS

Prosvjed protiv administracije brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u Sao Paulu

Prosvjed protiv administracije brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara u Sao Paulu

Foto: Tuane Fernandes / Reuters

U svijetu je trenutačno koronavirusom zaraženo više od 11,5 milijuna ljudi. Sve je bolja epidemiološka slika u Kini. I u Indiji, koja svakodnevno bilježi više od tisuću umrlih, brojevi počinju padati pa se mjere postupno ublažavaju. Najviše umrlih u jednom danu ima Brazil.

U Brazilu je popis umrlih od COVID-a prešao 500 tisuća imena, ta je zemlja jedna od najteže pogođenih u svijetu i tisuće nezadovoljnih ljudi izašle su na ulice Sao Paula tražeći da se opozove predsjednik Jair Bolsonaro. Ističu da je on najodgovorniji za neznanstveni pristup borbi protiv virusa te da je zemlja koja je nekada predvodila po procijepljenosti, sada, sa samo 11 posto potpuno cijepljenih protiv COVID-a, predvodnik po crnim brojevima u pandemiji.

- Dosegnuli smo apsurdan broj žrtava, a savezne vlasti cijelo su se vrijeme aktivno borile protiv znanstvenih spoznaja, komentirao je Valter Fernandes, prosvjednik iz Sao Paula. "U borbi protiv pandemije radili smo sve suprotno od drugih država. Imamo jedan od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu, a istodobno tako velik broj umrlih. To dovoljno govori o tome kakva je bila strategija!", poručio je drugi prosvjednik, Luiz Henrique.

Središnje vlasti ne propisuju zatvaranje javnih prostora, iako je u posljednja 24 sata umrlo više od dvije tisuće 300 ljudi, a kapaciteti intenzivnih odjela u brazilskim bolnicama gotovo su popunjeni.

U Indiji odnedavno krivulja zaraze pada pa se smatra da drugi val posustaje. Ipak, i jučer je bilo više od 1600 umrlih. To je mnogim regionalnim vlastima bilo dovoljno da počnu ukidati restrikcije, pa se u brojnim gradovima sada naizgled živi opušteno. Upravo to zabrinjava stručnjake, koji za 6 do 8 tjedana očekuju treći val. Problem je sporo cijepljenje - naime, potpuno je cijepljeno samo 5 posto odraslih.

Kina je prijavila 23 nova slučaja, riječ je o putnicima koji su stigli iz inozemstva. Nema preminulih. U golemoj zemlji na liječenju je samo 18 teško oboljelih od COVID-a.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!