I dalje se trese hercegovačko tlo

24.04.2022.

07:15

Autor: Ilko Barbarić/Miljenko Karačić/I.Z./T.D./Dnevnik/HRT/IMS

HRT-ov dopisnik iz Mostara Ilko Barbarić

HRT-ov dopisnik iz Mostara Ilko Barbarić

Foto: Dnevnik / HRT

Tlo se u Hercegovini i dalje snažno trese. Nakon potresa koji je područje jugoistočno od Mostara pogodio u petak navečer snagom 6,1 prema Richteru, zabilježeno je više desetaka slabijih. Jutros oko 6.30 dogodio se još jedan vrlo jak potres, 5 prema Richteru, s epicentrom 14 kilometara istočno od Stoca u općini Ljubinje. Podrhtavanje se snažno osjetilo i znatno šire, posebno u južnoj Dalmaciji. No, nije zabilježena veća šteta čemu je, objašnjavali su ovih dana seizmolozi, znatno pridonijelo i područje koje podrhtava, a koje je po dubini slojevita stijena zbog čega su posljedice potresa na površini manje. U Stocu je dan žalosti. Pokopana je dvadesetosmogodišnjakinja na koju je u potresu u petak pala stijena.

Rano jutros za Stočane i cijelu Hercegovinu novi šok. Zbog podrhtavanja tla s obližnjeg brda odronila se golema stijena, srećom, bez posljedica.

- Toliki udar je bio da je slomio bor i ovamo nastavio, srećom da nije bilo neke štete ni katastrofe, rekao je Halid Kohnić, Stolac.

Stijena se zaustavila u blizini jedne obiteljske kuće. U Stocu zastave na pola koplja i dan žalosti. Oplakuju svoju sugrađanku Elmiru Sefo koja je stradala u prvom potresu.

- Kao posljedica ovog potresa i odrona je gubitak jednog mladog života, iskrena sućut obitelji i grad Stolac stoji iza te obitelji, mi ne možemo vratiti ljudski život ali u materijalnom smislu sigurno možemo pomoći, poručio je gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

- Građani od jutros prijavljuju nove štete na svojim kućama, a jedna obitelj u Berkovićima zbog oštećenja obiteljske kuće morala je biti iseljena, dodao je HRT-ov dopisnik iz Mostara Ilko Barbarić.

Gradonačelnik Bošković kaže da bi stolačka škola mogla već sutra nastaviti s radom. Stočani od svih razina državne vlasti, ali i EU-a, očekuju pomoć u obnovi. 

Epicentar je ponovno bio kod Ljubinja. Prema prvim informacijama, potres je bio 17 kilometara od Stoca u Hercegovini na dubini od 10 kilometara. U posljednjih 48 sati na tom području zabilježeno je više desetaka potresa srednje i slabije jakosti.

Kako je jutros za HTV javio Ilko Barbarić, podrhtavanje tla osjetilo se i u Dalmaciji, Crnoj Gori i cijeloj BiH. Jutrošnji potres uznemirio je stanovništvo Hercegovine, ali nema podataka je li netko ozlijeđen, odnosno ima li nove materijalne štete. Iz Civilne zaštite preporučuju oprez.

Fiket: Bit će još podrhtavanja

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je jutros za HTV kako građanima nije lako, ali da su ovakvi potresi očekivani.


- Mi smo takve potrese očekivali i bit će još podrhtavanja. Tako da, nažalost, evo, građani se moraju priviknuti da će se to sad događati neko vrijeme, rekao je Fiket.


- Zasad se situacija odvija u skladu s onim što smo i očekivali, dodao je.


Rekao je i da su moguća i još jača podrhtavanja tla.


Fiket je građanima preporučio da izbjegnu paniku, da nastoje da iznad glave nemaju predmete koji im mogu pasti na glavu - da skinu teže predmete s vrhova police i ormara, te da učvrste ormare.


- U trenutku dok potres trese ne treba istrčavati van jer veća je opasnost da će vam pasti crijep ili nešto na glavu nego da će vam se srušiti kuća, zaključio je.

Dan žalosti u Stocu

U Stocu je dan žalosti zbog pogibije 28-godišnje žene u snažnom potresu koji je u petak kasno navečer pogodio taj dio Hercegovine. Vlastima su jučer prijavljena brojna oštećenja na obiteljskim kućama, školama i zdravstvenim objektima. Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković izrazio je sućut obitelji poginule sugrađanke Elmire Sefo.

Gradonačelnik Bošković kaže da bi stolačka škola mogla već sutra nastaviti s radom. Stočani od svih razina državne vlasti, ali i EU-a, očekuju pomoć u obnovi.

- Mislim da ćemo u ovom trenutku realno sagledati sve ono što je bilo štete i u samom Stocu i u našem okruženju i mislim da ćemo u pravoj mjeri pomoći tako da grad Stolac na bilo koji način ne bude sam nositelj ovog što će trebati popraviti. Dao Bog da se većina problema vidi kao materijalna šteta, a ovo sve drugo, nažalost, morat ćemo kroz jednu zajedničku bol za tom obitelji iznijeti, rekao je Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!