Akrap: Doći će do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini

15.03.2023.

07:42

Autor: V.K./U mreži Prvog/HR/HRT

Gordan Akrap

Gordan Akrap

Foto: HTV / HRT

Ide li rat u Ukrajini prema svom vrhuncu? Slijedi li ukrajinska protuofenziva? Koje poteze može povući Putin? Što poduzimaju velike sile, SAD i Kina? Prebacuje li se međunarodna nesigurnost i na druge dijelove svijeta?  O tome su govorili u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović, Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever, Zorana Baković, posebna dopisnica slovenskog "Dela" za Aziju i Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji. 

Galerija
Zorana Baković, Foto: HTV/HRT
Božo Kovačević, Foto: HTV/HRTRat u Ukrajini, Foto: HTV/HRT

Akrap smatra kako će doći do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini.

- S jedne strane Rusija neće moći dugo izdržati ovaj ritam napada i pokušaja okupiranja dodatnih područja u Ukrajini, a s druge strane kada se stvore klimatološki uvjeti, doći će do pokretanja proljetnih i ljetnih ofenziva s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija. To je očekivani slijed događaja u narednih 5-6 mjeseci, naglašava.

Dodaje kako će se do kraja godine stvoriti uvjeti za razgovore.

Baković govori kako je prošlog tjedna završilo godišnje zasjedanje kineskog najvišeg zakonodavnog tijela koje je dalo 3., a možda i neograničeni mandat Xi Jinping-u na čelu države i vojske.

- Sada ćemo vidjeti kakvo će biti njegovo učešće u događanjima u Ukrajini i svijetu. Na dan kada je on ponovno dobio mandat, Kina je posredovala u obnovi diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije, što je znak da će Kina tako posredovati i igrati sličnu ulogu i u drugim krizama, a po svemu sudeći to je ukrajinska, istaknula je.

Dodaje kako se očekuje da će Xi Jinping već 21. ovog mjeseca doći u Moskvu te da će odmah nakon toga razgovarati sa Zelenskim, a onda ćemo, kako kaže, vidjeti što se konkretno u kineskim prijedlozima krije.

- Kina je rekla kako neće naoružavati ni jednu stranu, ali to će uvelike ovisiti o tome kako će se SAD i njezini saveznici ponašati prema Kini, odnosno prema njenoj najbitnijoj neuralgičnoj točki, a to je Tajvan, govori.

Kovačević smatra da će do pregovora doći tek ako Rusija uspije ili ne naći alternativna tržišta za svoje proizvode.

- Ako ne uspije, naći će se u ozbiljnim ekonomskim problemima, unatoč tome što pad njenog BDP-a nije onoliki kakav se očekivao, rekao je.

Dodaje da je ključno da Rusija doživi takav poraz u Ukrajini da Vladimir Putin svojoj javnosti to neće moći prikazati kao pobjedu.

- Rusija nije uspjela u ostvarivanju svojih nauma, ali Ukrajina još nije pobijedila, istaknuo je.

Akrap govori kako Rusija već neko vrijeme traži manevarski prostor za pregovore, stoga što je svjesna da kako vrijeme bude više prolazilo, njena pregovaračka situacija će biti sve slabija.

Baković naglašava kako Kina i Rusija nikada nisu bile u velikoj strateškoj ljubavi kako se to čini.

- To su zemlje s kopnenom granicom od 4 200 kilometara s povijesnim nesuglasicama i velikim dijelom teritorija za koji Kina misli da joj Rusija duguje jer ga je otela, rekla je.

Smatra da je ključno to što je agresija na Ukrajinu spustila velike ambicije Kine da se riješi Tajvan. Xi Jinping govori kako je mirna opcija ujedinjenja prioritet.

Na pitanje je li Kini u interesu oslabiti SAD, Kovačević govori kako se Kina i Rusija suprotstavljaju onome što Amerika zove poredak uspostavljen na pravilima.

- Njihovo pitanje je tko donosi pravila, a jasno je da to donosi Amerika i jasno je da Kina na to ne pristaje. Na to ne pristaje ni Rusija pokušavajući se inaugurirati u ravnopravnog partnera za razgovore o pitanjima globalne sigurnosti, rekao je.

Baković naglašava kako bi EU trebala čim prije zauzeti jedinstveno stajalište prema Kini u novim uvjetima stoga što je Kina veliki trgovinski i gospodarski partner EU.

- Povjerenje EU i Kine je na najnižoj točki od 1989. godine i to se povjerenje bitno uzdrmalo zbog ne određivanja Kine je li uz Rusiju ili Ukrajinu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!