U spaljenom Mariupolju ljudi imaju samo jednu želju - što prije napustiti grad pakla

26.04.2022.

19:25

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nastavljaju se zračni udari ruskih snaga

Nastavljaju se zračni udari ruskih snaga

Foto: - / Shutterstock

Zapadne obavještajne službe tvrde da ruske snage nastavljaju napredovati prema istoku Ukrajine iz smjera granice s Rusijom. Primijećeno je i da se iz smjera juga, odnosno s poluotoka Krima više ruskih divizijama kreću ka sjeveru, prema regijama Berdjansk, Zaporižju i Melitopolju. Zračni udari ruskih snaga nastavljaju se u glavnom gradu Kijevu te gradovima Kramatorsku, Dnjepru i Mikolajivu.

Britanski vojni obavještajci tvrde da ruska vojska ni u najnovijoj ofenzivi na istoku Ukrajine nije uspjela ostvariti zadane ciljeve. Objašnjavaju da se Rusi u Donbasu kreću mnogo sporije nego što bi to željeli te da do sada nisu osvojili nijedno strateški važno područje.

Ukrajinski predsjednik još jednom poručio je da okupatoru neće ustupiti ni centimetar ukrajinskog teritorija ta da bi se Rusi u ovom trenutku mogli malo prisjetiti povijesnih činjenica.

- Povijest nas je već poučila. Ako namjeravate izgraditi milenijski Reich, izgubit ćete. Ako želite obnoviti staro carstvo, izgubit ćete. Ako ste krenuli protiv Ukrajinaca, izgubit ćete, kazao je ukrajinski vojnik iz Harkiva.

Ukrajinci tvrde da su Rusi na bojišnici fokusirani na dva strateški važna grada - Slovjansk i Kramatorsk - te da ih svakodnevno gađaju raznovrsnim projektilima.

Zapadni vojni analitičari smatraju da se na istočnoj fronti neće previše toga dogoditi ako Rusi ne osvoje ta dva grada. Nastavljaju se napadi i na već razoreni Harkiv.

- Mislim da namjerno uništavaju civilnu infrastrukturu. Sve to rade da uplaše ljude i stvore paniku. Do travnja bilo je više ubijenih civila nego vojske. Riječ je o genocidu nad našim narodom i nema Ukrajinca koji može stajati po strani, rekla je stanovnica Mariupolja Nina Šerbak

Nastavljene su borbe i oko mariupoljske čeličane gdje preostali branitelji i dalje drže utvrđene položaje. U razrušenom i spaljenom Mariupolju pod ruskom okupacijom i dalje je oko sto tisuća ljudi. Većina ima samo jednu želju - što prije napustiti grad pakla.

- Izgubili smo sve, apsolutno sve. Sve za što smo radili. Jednostavno ne znamo što da radimo i kako dalje ovdje živjeti, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov uputio je Zapadu još jednu sablasnu poruku. NATO je, kaže, toliko angažiran u ratu protiv Rusije vojno pomažući Ukrajincima, da nuklearni sukob više nije nemoguć.

- Sada su rizici vrlo veliki. Ne želim ih napuhavati. No mnogo je onih koji to žele. Opasnost je ozbiljna, stvarna, ne može se podcijeniti, dodao je Lavrov.

U međuvremenu su u Finsku stigla tri NATO-ova ratna broda na vojne vježbe s njezinom mornaricom. Njemačka je najavila da Ukrajini šalje tenkove Leopard, a Rusija i Bjelorusija najavljuju pak nove zajedničke vojne vježbe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!