Ulične borbe u Sjeverodonecku, grad gotovo potpuno uništen

19:44 / 30.05.2022.

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Vitalii Hnidyi / Reuters

Ruska ofenziva na istoku Ukrajine ne jenjava, a njihove snage polako napreduju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je osvajanje, ili kako ga je on nazvao - "oslobođenje" cijelog Donbasa, odnosno regija Doneck i Luhansk u administrativnim granicama, bezuvjetni prioritet za Moskvu. Ostali bi dijelovi Ukrajine, rekao je Lavrov, mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti. Trenutačno je žarište ruskih napada Sjeverodoneck, najveći grad u regiji Luhansk, koji je i dalje dijelom pod kontrolom ukrajinskih snaga. Vode se ulične borbe, a Rusi su sve bliže središtu grada.

Sjeverodoneck, jedno od posljednjih ukrajinskih uporišta u regiji Donbas, mjesto je žestokih borbi. Svaka ulica pravo je bojno polje, a prema posljednjim informacijama, ruska je strana ta koja dobiva bitku. Istina je, plaća pobjedu velikim brojem poginulih, ali Moskva si je zadala cilj koji mora ostvariti.

I ukrajinska strana priznaje da je stanje teško, tvrdi da ruska vojska primjenjuje poznatu taktiku, najprije topnički napad od pet sati, pa pješačko-oklopni napad. I tako unedogled.

- Stanje u Sjeverodonecku iznmno je loše, gotovo cijeli je grad uništen, kao i infrastruktura. Cilj okupatora je osvojiti grad, po bilo kojoj cijeni. Koliko je poginulo ruskih vojnika do sad, velika je tajna, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Evakuacija civila iz regije Luhansk na istoku Ukrajine prekinuta je, nakon što je jedno vozilo pogođeno šrapnelom iz ruske granate, pri čemu je poginuo francuski novinar. Ukrajinski obrambeni položaji u regiji Donbas dobivaju dodatna pojačanja. Svjesni su da Rusi i separatisti kreću u novi odlučujući napad.

- Moramo se obraniti, ne smijemo pristati na nove pregovore sve dok ne obranimo našu zemlju. Tek tada možemo pregovarati o miru i njihovu povlačenju, rekao je Dmitro, ukrajinski vojnik.

No daleko je ruska vojska od povlačenja iz Ukrajine. Moskva najavljuje slanje novih snaga, ponajviše tenkova i zrakoplova.

- Na jugoistoku Ukrajine samo danas uništeno je najmanje 15 neprijateljskih tenkova i borbenih vozila koja su pratila pješadiju, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Na jugu Ukrajine u okupiranom dijelu, grad Melitopolj, pogodila je snažna eksplozija u samom centru. U regiji je proteklih tjedana zabilježena pojačana aktivnost ukrajinskih partizana, uključujući napade na infrastrukturu, ruske vojnike te suradnike koji rade s ruskim okupatorima. Poruka je to okupatorima da nigdje nisu sigurni.

A iz Madrida, koji danas slavi 40. obljetnicu španjolskog članstva u NATO-u, još jedna snažna poruka Kijevu.

- Danas kada je naša sigurnost ugrožena Putinovim režimom, puna potpora Ukrajini u borbi protiv agresije jedini je način osiguravanja naše sigurne budućnosti, rekao je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Konkretnu pomoć i dalje pružaju Sjedinjene Države. Predsjednik Joe Biden najavio je novu isporuku oružja, ali pri tome je spomenuo i određena ograničenja.

- Nećemo u Ukrajinu slati raketne sustave koji imaju takav domet da bi mogli ugroziti ruske vitalne vojne i civilne ciljeve, rekao je Biden.

Bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev odmah je reagirao, te poručio da je ta američka odluka donesena uz mnogo "racionalnog razmišljanja".

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!