Ukrajina uvodi izvozne dozvole za skupinu poljoprivrednih proizvoda

19.09.2023.

17:53

Autor: Hina/HRT

Žetva pšenice u Ukrajini

Žetva pšenice u Ukrajini

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ukrajinska vlada odobrila je uvođenje dozvola za izvoz skupine poljoprivrednih proizvoda u pet susjednih zemalja u EU, objavilo je u utorak ministarstvo poljoprivrede, poručivši da će ih izdavati tek nakon dogovora s uvoznicima.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU-a, zaključivši da su poremećaji na tržištima pet zemalja EU-a na granici s Ukrajinom "nestali". 


Ukrajina je pak pristala u roku od 30 dana uvesti zakonske mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka žitarica, stoji u priopćenju EK, objavljenom prošli petak.


- Do tada Ukrajina će od 16. 09. 2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU-a), dodaje se u priopćenju. 


Do kraja radnog dana u ponedjeljak 18. rujna Kijev je trebao dostaviti akcijski plan. Ukrajinske su pak vlasti najavile tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske, koje su jednostrano zabranile uvoz skupine ukrajinskih proizvoda kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike.


Glasnogovornik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) potvrdio je da im je Ukrajina podnijela žalbu i time napravila prvi korak u postupku trgovinskog spora.

U utorak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je vlada u Kijevu odobrila novu proceduru za izvoz određenih vrsta proizvoda u određene zemlje članice EU-a.


Procedura propisuje da izvoz četiri poljoprivredne kulture - kukuruza, uljane repice, pšenice i suncokretovih sjemenki - u pet zemalja mora odobriti ministarstvo gospodarstva u dogovoru s ministarstvom poljoprivrede, stoji u priopćenju.


Kijev će popis i količinu proizvoda dogovarati sa zemljama-uvoznicama, koje će odlučiti jesu li spremne prihvatiti tu robu, u kojim količinama i u kojem roku, stoji u priopćenju.


Tek ćemo tada našim kompanijama izdavati dozvole za izvoz određenih proizvoda. Ukrajina kontrolira svoj izvoz i koordinira ga sa zemljama primateljicama, dodaje se u priopćenju.


Ukrajinski premijer Denis Šmigalj izjavio je da su Europskoj komisiji i susjednim zemljama predložili plan kontrole izvoza četiri skupine poljoprivrednih proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištu, nazivajući ga "scenarijem kompromisa".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!