18:54 / 27.07.2021.

Autor: Danko Družijanić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

RS bojkotira institucije BiH, svojim zakonom odgovaraju Inzku

Milorad Dodig

Milorad Dodig

Foto: Dnevnik / HRT

Predstavnici svih političkih stranaka Republike Srpske bojkotirat će rad najviših političkih institucija Bosne i Hercegovine kako bi zaustavili provedbu odluke o zabrani i kažnjavanju nijekanja ratnih zločina koju je prošlog tjedna donio visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. Sukladno s tim već je otkazana sjednica zastupničkog doma skupštine BiH.

Sastanak svih parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj rezultirao je jučer odbacivanjem odluka Visokog predstavnika Valentina Inzka, ali i samoisključenjem Srba iz institucija BiH.

- Smatramo da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. U predsjedništvu BiH, parlamentarnoj Skupštini i Savjetu ministara. Odbacujemo svako nametanje na nivou BiH, te konstatiramo da ne postoji legalni visoki predstavnik, rekao je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Neupitni lider Srba u Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik, u prve redove gurnuo je druge političare, držeći se pomalo u sjeni, poslavši ipak poruku i Inzkovu nasljedniku Christianu Schmidtu.

- Rekli smo da visoki predstavnik koji dolazi nema legitimitet i za nas nije legitiman i u tom pogledu apsolutno ne možemo da prihvatimo, kao što je i sam Šarović rekao, ni jednu više odluku bilo koga, pa ni njega. Koji se lažno predstavlja da je visoki predstavnik, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

- Visoki predstavnik će ostati, Bonnska ovlast će ostati, institucije će opet proraditi. Što prije to bolje, naglasio je Bakir Izetbegović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bosanski Srbi najavili su i svoja dva zakonska rješenja koja će izglasati u petak. Trebali bi sankcionirati svakoga tko bi Republiku Srpsku ili srpski narod nazvao genocidnim.

Iz Srbije je predsjednik Aleksandar Vučić poručio kako se boji, jer smatra da je trenutačno ozračje najuzavrelije još od Daytonskog sporazuma. Najavio je kako će razgovarati s čelništvom Republike Srpske. Iz Hrvatske, oglasio se premijer.

- Mi ćemo sve što radimo raditi da pomognemo BiH, je li to u situaciji COVID-a, je li to na europskom putu, je li to na transatlantskom putu. A ima puno otvorenih pitanja koja se tome na neki način uvijek na tom putu nađu. Vjerujem da će se tenzije smiriti, u svakom slučaju mi smo za cjelovitu BiH bez ikakvih i natruha cijepljenju, istaknuo je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH. 

A što je toliko razljutilo političke lidere BiH entiteta Republike Srpske? Ovo je ključni članak zakona koji je ugradio Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dopuna Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine: 

Tko god javno odobrava, poriče, grubo umanjuje ili pokušava opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom ... a protiv je skupine osoba ili člana skupine utvrđene rasom, bojom kože, vjerom, podrijetlom ili nacionalnom ili etničkom pripadnošću, na način koji bi mogao potaknuti nasilje ili mržnju nad takvom skupinom osoba ili članom takve skupine, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Također, drugi članak prijeti kaznom do tri godine, i to svakomu tko: dodijeli priznanje, nagradu, zahvalnicu ili drugu privilegiju osobi osuđenoj za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

Budući da su srpski dijelovi BiH puni murala i transparenata s likom Ratka Mladića, a već jučer osvanule su i nove njegove slike u blizini džamije u Srebrenici, jasno je da će biti kandidata za ovu kaznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!