20:22 / 06.08.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

U Europi sve veći broj zaraza kolumbijskim sojem

Koronavirus, ilustracija

Koronavirus, ilustracija

Foto: HRT / HTV

Najveća kampanja cijepljenja u povijesti i dalje traje. Dosad je utrošeno 4 milijarde 300 milijuna doza u 180 država. Barem jednu dozu cjepiva primilo je oko 29 posto svjetske populacije, ali samo oko jedan posto u zemljama s niskim prihodima. Oni najugroženiji ponovno su najnezaštićeniji. 

Neke zemlje još se bore kako bi dobile prve doze cjepiva protiv COVID-a za one najugroženije. Druge, bogate nacije, već napreduju s planovima ponude dodatnih doza. Svjetska zdravstvena organizacija istodobno poziva na moratorij do kraja rujna ili kasnije, navodeći kao razlog globalne nejednakosti u primjeni cjepiva.

Johnson&Johnson se 'boosta' Pfizerom i Modernom

- Razumijem zabrinutost svih vlada koje svoje građane žele zaštititi od delta-varijante. Ali ne možemo i ne bismo trebali prihvatiti činjenicu da postoje zemlje koje su već iskoristile većinu globalne ponude cjepiva, pa čak i više od toga, dok su najugroženiji ljudi na svijetu nezaštićeni, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izjava je slijedila nekoliko sati nakon što je bolnica u San Franciscu počela nuditi "dopunske doze" Pfizerova i Modernina cjepiva primateljima Johnson & Johnsonova cjepiva slijedeći primjer zemalja poput Izraela, koji starijim osobama već nudi dodatnu dozu Pfizera. Slično će uskoro učiniti i Francuska i Njemačka.

Kolumbijska varijanta u domu za starije u Belgiji

U belgijskom gradu Zaventemu, u blizini Bruxellesa, 21 štićenik doma za starije, svi u osamdesetim ili devedesetim godinama, neki od njih već u lošem fizičkom stanju, zaraženi su kolumbijskom varijantom koronavirusa. Sedmero je preminulo.

- Jedan štićenik bio je pozitivan na koronavirus i bio je neizlječivo bolestan. Drugi je bio na palijativnoj skrbi. Tu je još pet smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom, naglasila je ravnateljica medicinske službe, Dom za starije "Ter Burg" Kathleen Boyders. Dodala je da su svi bili cijepljeni. Varijanta koja potječe iz Kolumbije otkrivena je posljednjih tjedana u Sjedinjenim Državama, ali su slučajevi u Europi bili rijetki.

Stroge kontrole zbog delta soja u Kini

Mjere kontrole i zaštite od COVID-a u Kini jačaju i strogo se provode - kako bi se spriječilo širenje delta-soja. Provodi se treći krug masovnog testiranja, a nastojeći osigurati normalno funkcioniranje pomorskog teretnog prometa, Luka Tianjin uvela je pojačanu kontrolu stranih brodova. Željeznički kolodvori diljem Kine strogo provode lokalne protuepidemijske propise, zabranjujući ulazak na postaje i ukrcavanje na vlakove onima koji ih ne ispunjavaju.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!