12:52 / 15.05.2020.

Autor: Miro Aščić/Devnik u podne/IMS/HRT

Više od 4 i pol milijuna ljudi zaraženo koronavirusom

-

-

Foto: - / -

Najveća su žarišta SAD, Rusija i Brazil. Slovenija je proglasila kraj epidemije, a Litva, Latvija i Estonija postale su prva zona slobodnog kretanja u EU-u.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je četiri i pol milijuna, a umrlo je više od 300 tisuća ljudi. Najveća su žarišta Sjedinjene Države, Rusija i Brazil. U Europi je Slovenija prva proglasila kraj epidemije koja traje od 12. ožujka. Slovenija ima ukupno oko 1400 zaraženih, a broj novozaraženih već nekoliko dana ne prelazi pet.

Slovenska vlada odluku je obrazložila trenutačnom epidemiološkom situacijom. Na snazi ostaju higijenske mjere, socijalna distanca i zabrana velikih javnih okupljanja, ali Slovenci će moći lakše putovati jer nakon povratka neće morati u 7-dnevnu karantenu. Premijer Janez Janša rekao je da će se vlada ubuduće posvetiti gospodarskim pitanjima.

I Austrija na temelju epidemiološke situacije ublažava mjere. Danas otvara granične prijelaze s Njemačkom, ali prelazak će biti dopušten samo uz propusnicu. Kancelar Kurz to isto želi i s istočnim susjedima, ali zasad ne i s Italijom. U Austriji se danas otvaraju i ugostiteljski objekti.

Ponovno se može slobodno putovati između tri baltičke države. Litva, Latvija i Estonija postale su prva zona slobodnog kretanja u Eurpskoj uniji nakon ograničenja uvedenih zbog epidemije. Za razliku od Europe gdje je vrhunac epidemije prošao, u Brazilu je jučer zabilježen rekordan broj novozaraženih, više od 13 tisuća, ukupno je više do 200 tisuća zaraženih, ali predsjednik Bolsonaro traži otvaranje zemlje.

Nakon SAD-a i Brazila, koronavirus najbrže se širi u Rusiji, unatoč strogoj karanteni od mjesec i pol. Broj novozaraženih opet je premašio 10 000 i u Rusiji je ukupno više od 260 000 zaraženih. Kina je objavila da ima samo 4 nova slučaja, trenutačno manje od 100 zaraženih koronavirusom. U Wuhanu, svojevremeno epicentru zaraze koji je bio više od 2 mjeseca u potpunoj karanteni, počelo je testiranje svih 11 milijuna stanovnika na virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!