Cvrtila o mogućnosti građanskog rata u Crnoj Gori: "Sve opcije su moguće"

05.09.2021.

19:23

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic / Dnevnik/HRT

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern, u večerašnjem je HTV-ovom Dnevniku izrazio bojazan od daljnjeg nasilja u Crnoj Gori nakon nereda povodom ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinju, ne isključujući ni mogućnost građanskog rata.

Cvrtila je rekao kako je SPC teško odvojiti od određenih politika koje su se vodile na ovim prostorima te da se SPC odlučio i na ovaj način pokazati kolika je njegova moć u Crnoj Gori.


Komentirajući ulogu patrijarha Porfirija u ovom sukobu, Cvrtila je rekao kako su i u hrvatskoj javnosti bili poznati njegovi pomirljivi tonovi te da se očekivalo da će postupati tako da ne bi izazivao dodatne podjele, kao i da će se nakon najave prosvjeda odlučiti na premještaj ustoličenja na neko drugo mjesto, ali to se nije dogodilo.


- To je samo dokaz u kojoj je mjeri SPC u skladu s onim što su i politike vanjskog utjecaja na Crnu Goru i današnjim činom su pokazali kako će oni i dalje slijediti tu politiku vanjskog i velikog utjecaja na crnogorsku politiku i društvo, rekao je Cvrtila.

Na pitanje o mogućnosti građanskog rata u Crnoj Gori, Cvrtila je rekao da je, kada se pogleda kako je Crna Gora od samostalnosti imala relativno stabilan razvoj te da je promjenom vlasti došlo do promjene političke paradigme koja u zemlji izaziva sve veće podjele, kao i kad se vide današnje slike iz Cetinja, teško zaključivati što bi se u budućnosti moglo dogoditi.


- Sve opcije su moguće, pogotovo u svjetlu činjenice da je vrh države podijeljen - predsjednik na jednoj, vlada i premijer na drugoj strani, da imaju vrlo suprotstavljene stavove, da su na kraju krajeva i jedni i drugi vrlo isključivi u smislu onoga što će biti budući projekt Crne Gore, a u toj isključivosti može se vrlo lako dogoditi i daljnje nasilje, odnosno daljnji događaji koji će Crnu Goru jako odvojiti od europskog puta koji su zacrtali prije nekoliko godina, rekao je Cvrtila.


Cvrtila smatra kako će pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji vjerojatno biti na određen način usporeni jer postoji i kriza crnogorske vlasti - nemaju onu većinu s kojom su ušli u vladavinu, pa se vrlo lako mogu dogoditi i novi izbori.


- Crna Gora, nažalost, sigurno neće ići onim ubrzanim putem kao što je to išla do prije dvije godine prema Europskoj uniji, zaključio je Cvrtila.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!