Vučić: Triput sam sa Zagrebom pokušao dogovoriti posjet Jasenovcu

18.07.2022.

18:49

Autor: HRT

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak da je tri puta prošle i ove godine pokušao s hrvatskim vlastima dogovoriti službeni posjet Jasenovcu, ali da su stigli negativni odgovori i poručio da je spreman odgoditi sve obveze kad mu Zagreb javi da je taj posjet moguć.

Komunikacija o posjetu Jasenovcu je 2021. i 2022. iz njegova ureda pokušana s hrvatskim vlastima na razini savjetnika, ali su stigle odbijenice "zbog unutarnjopolitičke situacije" te obrazloženje da "posjet nije dobrodošao", rekao je.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je prvi put posjet službeno zatražio 2. rujna 2021. godine, istaknuvši da je to bilo "mjesec dana nakon obilježavanja obljetnice 'Oluje'".

On je odbacio tvrdnje zagrebačkih medija da je njegov posljednji pokušaj da u nedjelju 17. srpnja posjeti Jasenovac bio "provokacija" jer se približava obilježavanje Oluje.

- Prvi put molba je bila da se 10. rujna prošle godine omogući posjet Jasenovcu, ali je 4. rujna povratna poruka iz ureda (premijera Andreja) Plenkovića bila molba da se posjet pomakne zbog 'unutarnjo-političke situacije'.

- Molba je uslišana, nismo ni izišli u javnost, smatrajući da se s partnerima na takav način razgovara jer nama je Hrvatska važna, rekao je Vučić.

Zahtjev je ponovljen 1. ožujka ove godine, a nakon dva dana stigao je odgovor da "posjet nije dobro došao u ovom trenutku", a Vučić je naveo da se ni tada o tome nije javno očitovao.

Treći put je obavijestio je, kako je rekao, Milorada Pupovca o posjeti Jasenovcu i rekao mu da, ako vidi potrebu, o tome izvijesti Plenkovićev ured, što je Pupovac i učinio.

Srbijanski predsjednik rekao je da su u Zagrebu Oluju "nekako podsvjesno povezali s Jasenovcem" i da to "više govori o njima". Ustvrdio je da je namjera bila u Jasenovcu u nedjelju položiti cvijeće, upaliti svijeće i "objaviti taj događaj kada se završi da bismo izbjegli svaku provokaciju".

Vučić je poručio da je, kad god iz Zagreba stigne potvrda da može posjetiti Jasenovac, spreman odgoditi sve obveze jer "nema tog posjeta na svijetu" koji mu može biti važniji od posjeta jasenovačkom stratištu.

Konstatirajući ponovno da "nijedan predsjednik Srbije nije bio u Jasenovcu", Vučić je rekao da je to "sramota" jer je "jedan od najstrašnijih nacističkih logora smrti u Europi" osnovan prije 81 godinu.

Njegova želja je, objasnio je, da ode "za vrijeme mandata" i pokaže poštovanje prema žrtvama.

- Da pokažem da nećemo zaboraviti srpske žrtve i židovske i romske i svih drugih koji su na monstruozan način ubijani u Jasenovcu, rekao je.

Srbijanski predsjednik naveo je da je u četvrtak, 14. srpnja oko 11 sati u sjedište Predsjedništva došla otpravnica poslova hrvatskog veleposlanstva Maja Bogdan da prenese molbu premijera Plenkovića i šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana, uz poruku da su navodno u Zagrebu "zbunjeni jer su za posjet čuli neslužbeno"

Otpravnici poslova je Vučićeva savjetnica za vanjske poslove Tanja Jojić rekla da on "nema problem s tim hoće li biti službeno ili ne", već da je planirao privatni posjet "bez posebnog medijskog pokrivanja".

- Svakako ne bih davao nikakve izjave koje bi značile provociranje hrvatske države, ustvrdio je Vučić.

On je kao neistinite odbacio tvrdnje da je posjet pripremao uoči obilježavanja Oluje i rekao da je prvi posjet tražio prošle godine kad je prošla obljetnica.

Komentirajući opasku hrvatskog šefa diplomacije da odlazak u Jasenovac nije "odlazak na more", Vučić je rekao kako ne želi ići na more u Hrvatsku.

- Ne želim ići na more u Hrvatsku, nisam zainteresiran, neću na more, ali hoću u Jasenovac, zanima me Jasenovac, naglasio je srbijanski predsjednik.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!