Novi diplomatski skandal između Hrvatske i Srbije

17.07.2022.

15:20

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/HRT/IMS

Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu

Vučiću zabranjen posjet Jasenovcu

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/ Sandra Krunic / PIXSELL

Izbio je novi diplomatski skandal između Hrvatske i Srbije. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić bez ikakve službene najave planirao je posjetiti Jasenovac i Pakrac. Reagirala je Hrvatska zabranivši mu ulazak u zemlju. Izazavalo je to lavinu reakcija - i u Hrvatskoj i u Srbiji.

Ni privatno ni službeno Aleksandar Vučić hrvatsku granicu danas nije prešao. Nenajavljeni posjet Jasenovcu kršenje je protokola, jer srbijanski predsjednik je štićena osoba, a takve se posjete pripremaju tjednima.

- Mi kada god prelazimo granice, najavljujemo to uobičajenim, diplomatskim putem, a to znači slanjem note, ovdje je to izostavljeno, ovdje se nije dogodilo, pa ne mogu se granice prelaziti samo tako, pogotovo ako se radi o štićenim osobama, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- To smo saznali neslužbenim kanalima, što je neuobičajeno u komunikaciji. Taj izostanak diplomatske procedure koja najavljuje dolazak visokog dužnosnika smatramo da je neprihvatljiv. Mi smo uručili srbijanskom veleposlanstvu notu u petak poslijepodne kad smo doznali da srbijanska strana još uvijek ne namjerava obavijestiti hrvatske vlasti o svom dolasku, dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je objavom na Instagramu na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posjet logoru Jasenovac riječima: "Samo vi radite svoj posao! Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti!".

Vučić je uz to objavio i fotografiju Jasenovca.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Vučić htio tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odgodio taj posjet "radi dobrih odnosa" Srbije i Hrvatske.

Za postupak hrvatskih vlasti rekla je da je to "najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske".

- Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić i dodala da je to "brutalno gaženje slobode kretanja".

video thumb

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole.


- Ministarstvo vanjskih poslova Srbije šokirano je protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom MVEP-a Hrvatske kojom se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabranjuje dolazak u Jasenovac, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova Nikola Selaković i najavio da će Beograd donijeti odluku o protumjerama.

Potpredsjednica vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je u nedjelju službeni posjet Zagrebu zbog stajališta hrvatske vlade o planiranom privatnom posjetu predsjednika Srbije Jasenovcu, a brojni ministri, stranke i institucije oštro su reagirali na poruke hrvatskih vlasti.

A Aleksandar Vučić o svojim namjerama obavijestio je jedino Milorada Pupovca. On kaže, nije ovo prvi put da želi u Jasenovac.

- Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Republike Srbije ne može doći u posjetu Jasenovcu, posebno se nije smjelo dogoditi zbog toga što je već dva puta postojala u proteklih nepunih god dana postojala komunikacija o datumima kada bi se to moglo dogoditi, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS.

A sve je čini se tek počelo, nižu se reakcije i s jedne i s druge strane, zbog svega je srbijanska potpredsjednica vlade otkazala službeni posjet Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!