Vučićeve zamjerke Uniji i NATO-u zbog Lavrova, a Hrvatskoj zbog "zapovjednih tonova"

21:34 / 06.06.2022.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic / Pixsell

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da "nije bilo preveliko iznenađenje" ozračje u Europi koje je ishodilo otkazivanje posjeta šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu, a Hrvatskoj je zamjerio za "tutorsko-zapovjedne tonove" umjesto susjedskih i prijateljskih poruka.

Posjet Srbiji ruskog ministra vanjskih poslova Lavrova, planiran za 6. i 7. lipnja, otkazan je nakon odluka članica NATO-a Bugarske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije da zatvore svoj zračni prostor za njegov zrakoplov. Umjesto posjeta, Lavrov je danas održao tiskovnu konferenciju u Moskvi i optužio NATO i EU zbog toga što nije mogao doletjeti u Beograd, poručivši im da neće uspjeti narušiti odnose Moskve i Beograda.

- Ne možete razumijeti koliko je bezbroj razgovora bilo u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ministru vanjskih poslova Rusije, izjavio je večeras Vučić dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), rekavši kako "takvu histeriju prema Srbiji dugo nije vidio".

Ocijenio je kako je "nepristajanje Srbije da uvijek bude dio čopora nešto što izaziva glavobolju" i poručio da on kao predsjednik Srbije neće pripadati "čoporu koji želi osuditi Dostojevskog". "Je li ta histerija toliko daleko otišla?", upitao je Vučić.

- Ne mislim na Amerikance, nego na neke manje. Ne mogu Rusiji ništa, pa onda hajde da se iživljavamo na Srbiji, od Carla Bildta do Hrvatske, rekao je Vučić za RTS i zapitao "kako je nekim ljudima iz Europske unije" dozvoljeno da idu u posjet kod ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Srbiji se spočitava dijalog.

Na pitanje kako komentira izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Srbija mora paziti koju stranu bira i da nije vrijeme za dvije stolice, Vučić je rekao da nije fasciniran tim prijetnjama i zapovjednim tonom.

- Ne kažu - volio bih da naši prijatelji iz Srbije budu zajedno s nama. To bi onda bio drugačiji rječnik, rekao je Vučić, istaknuvši kako bi "volio da netko želi razgovarati jer su razgovori ljekoviti".

U pogledu odnosa Beograda i Moskve, rekao da je Srbija osudila upad ruskih trupa u Ukrajinu, ali da je Rusija "tradicionalni prijatelj" Srbije.

Govoreći o posjetu njemačkog kancelara Olafa Scholza, koji se očekuje u petak 10. lipnja, Vučić je rekao da Scholz dolazi "s teškim porukama, koje se dobrom dijelu ljudi neće dopasti".

Vučić je ustvrdio i da je njemački kancelar bio "korektan" jer su iz njegova ureda rekli da će "svakako doći" ako i Lavrov posjeti Beograd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!