WHO: Borba protiv pandemije booster dozama nije održiva strategija

18:16 / 11.01.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ailen Diaz / REUTERS

Borba protiv pandemije covida-19 booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su u utorak stručnjaci WHO-a, pozivajući da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.


- Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza prvih cjepiva ima malo izgleda biti primjerena ili održiva, navodi se u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa.

Ti stručnjaci također smatraju da "su potrebna i da trebaju biti razvijena cjepiva protiv covida-19 koja imaju visok učinak na sprečavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt".

To će omogućiti da se ograniči utjecaj covida-19 u zdravstvenom smislu, ali i smanji "potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega".

- U očekivanju takvih cjepiva, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih cjepiva protiv covida-19, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju razinu zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporuča WHO, uključujući omikron, smatraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!