Omikron izazvao dosad najveći val pandemije u svijetu

09.01.2022.

19:18

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Pandemija u svijetu

Pandemija u svijetu

Foto: cnsphoto / REUTERS

Omikron varijanta koronavirusa izazvala je do sada najveći val pandemije u svijetu. Dnevni broj novozaraženih približava se nevjerojatnih tri milijuna. U mnogim zemljama ponovno jačaju prosvjedi protiv epidemioloških mjera, posebno protiv obveznog cijepljenja. Istodobno, u zemlji iz koje je pandemija krenula, Kini, i dalje na pojavu svakog, pa i najmanjeg žarišta, izoliraju i testiraju milijune ljudi.

Masovno testiranje na kineski način počelo je u Tianjinu, luci udaljenoj 150 kilometara od glavnoga grada Pekinga, gdje za manje od mjesec dana počinju Zimske Olimpijske igre. Nakon što je skupina od 20-tero djece i odraslih bila pozitivna na covid, uključujući najmanje dvoje s varijantom Omicron, u planiranih 48 sati testirat će se svih 14 milijuna stanovnika.

- Dogovorili smo da se stanovnici testiraju po rasporedu, na za to predviđenim mjestima, kako bi se osiguralo da svi koji ispunjavaju uvjete budu testirani, rekla je Ma Shaomei, zamjenica ravnatelja podokružnog ureda Gulou okruga Nankai.

Inače, stanovnici moraju ostati u svojim domovima, kako bi bili dostupni za provjeru nukleinske kiseline na razini zajednice. Bez negativnog rezultata testa, neće dobiti ni "zeleni" kod na pametnim aplikacijama za praćenje COVID-a, koje svi Kinezi moraju imati za korištenje javnog prijevoza ili ulaska u ostale javne prostore.

Broj hospitaliziranih raste u Belgiji, posebno u regiji Bruxellesa, gdje je povećan za 60%. Očekuje se da će do kraja siječnja biti zauzeto između 2 i pol do 10 tisuća bolničkih postelja.

Nastojeći izbjeći nedostatak osoblja i potaknuti cijepljenje, zdravstvene vlasti ukinule su obveznu karantenu za cijepljene koji su bili u bliskom kontaktu s nekim zaraženim.

No, na ulicama Bruxellesa ipak se prosvjeduje protiv strogih mjera.

- Sve ide prema diktaturi, zdravstveno, ali i općenito. Moja sloboda polako postaje ograničena. Stvarno ne želim da moja djeca naslijede ovaj svijet diktature, rekla je Marie-Claire, liječnica i primalja.

Nema uobičajene gužve na glavnom izraelskom međunarodnom aerodromu Ben Gurion, u trenutku ponovnog otvaranja zemlje za neke strance, pet tjedana nakon punog lockdowna države kako bi se zaustavilo munjevito širenje varijante omikron.

- Jako sam sretna. Nadam se da neće ponovo zatvoriti zemlju i da neće igrati tu igru 'otvori-zatvori-otvori-zatvori', rekla je Blanka, menadžerica iz Mađarske.

Kako bi se izborila s nestašicom testova i redovima za njih, vlada je u domove za starije, da bi zaštitila 'najugroženije, poslala oko milijun i pol kućnih testova na COVID.

- Mogu najaviti da će od sada i djeci Izraela biti osigurani besplatni kompleti. Svako dijete u Izraelu, u vrtićima i osnovnim školama, kao i nastavno osoblje, u narednim danima dobit će tri testna kompleta, rekao je Naftali Bennett, premijer Države Izrael.

Vlada s farmaceutskim lancima pregovara i o sniženju cijena testova i njihovoj distribuciji izvan ljekarni.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!