12:27 / 23.06.2021.

Autor: Danko Družijanić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zabrinutost zbog delta plus soja koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Epidemiološka slika polako se poboljšava i na globalnoj razini. U posljednjih sedam dana broj novozaraženih pao je za 5, a broj umrlih za 9 posto u odnosu na prethodni tjedan. Unatoč tomu, alarmi su se upalili zbog najnovije varijante virusa u Indiji.

Najnovija varijanta virusa, nazvana Delta Plus, potvrđena je u najmanje tri indijske države. Visoko je zarazna i možda bi mogla zaobilaziti imunitet preboljelih i cijepljenih. Dosadašnja varijanta Delta, već je preplavila svijet i u nekim dijelovima izazvala zabrinutost.

U Lisabonu je odgovorna za 60 posto novih slučajeva zaraze. U Moskvi, gradu koji se suočava s najvećim brojevima od početka pandemije, trenutačno je 90 posto zaraženih dosadašnjom, sada već "starom" indijskom varijantom. Stoga su moskovske vlasti nastavile pooštravati mjere. Od jučer nema nikakvih javnih događaja s više od 500 ljudi u publici, a od ponedjeljka samo će cijepljeni, oporavljeni i oni s testom starim do 72 sata moći u restorane.

Zbog indijske varijante zabrinuti su čak i u Izraelu, svjetskom prvaku u cijepljenju. Iako je 55 posto stanovništva primilo dvije doze cjepiva, pojavila su se manja žarišta. 125 slučajeva jučer, najviše je od travnja. Zabilježeni su i slučajevi zaraze cijepljenih osoba.

Kina nastavlja s obranom od odgovornosti za pandemiju s pomoću - protuoptužbe. Peking poziva da se istraži podrijetlo virusa u SAD-u. Tako odgovaraju na optužbe Zapada zbog netransparentnosti Kine na počecima pandemije.

A u SAD-u, gdje je dolar - sve, jedan od najvećih lanaca ljekarni, Walgreens, daje 25 dolara svakome tko se ondje cijepi. Na 4 tisuće prodajnih mjesta svaki kupac može dobiti ili gotovinu ili iznos na Walgreensovoj kartici.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!