Zapadnoafričke zemlje pripremaju snage za moguću intervenciju u Nigeru

10.08.2023.

21:54

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zapadnoafričke zemlje pripremaju snage za moguću intervenciju u Nigeru

Zapadnoafričke zemlje pripremaju snage za moguću intervenciju u Nigeru

Foto: Balima Boureima / REUTERS

Zajednica zapadnoafričkih zemalja ECOWAS naredila je danas aktivaciju svojih vojnih snaga za moguću intervenciju protiv vojne hunte koja je u srpnju preuzela vlast u Nigeru.

U organizaciji kažu da žele mirnu obnovu demokracije, ali da su na stolu sve opcije, uključujući vojnu.

Nakon summita u glavnom gradu Nigerije Abuji, blok je obećao da će pojačati sankcije, uvesti zabranu putovanja i zamrznuti imovinu onih koji ne dopuštaju da se vlast vrati demokratski izabranom predsjedniku Mohamedu Bazoumu.

- Sve su opcije na stolu, uključujući i upotrebu sile kao zadnju mogućnost, rekao je nigerijski predsjednik Bola Tinubu, predsjedatelj ECOWAS-a.

Nakon njegove izjave, izdano je zajedničko priopćenje u kojem se vojni zapovjednici zemalja članica pozivaju da "odmah aktiviraju snage ECOWAS-a".

Hunta u glavnom gradu Nigera Niameyu nije odstupila do 6. kolovoza, roka koji joj je postavio ECOWAS, nego je umjesto toga zatvorila zračni prostor i najavila da će braniti zemlju od napada izvana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!