Zelenskij zakonom ograničava moć oligarha

05.11.2021.

20:37

Autor: P.F./Hina

 Volodimir Zelenskij

Volodimir Zelenskij

Foto: VALENTYN OGIRENKO / Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potpisao je zakon koji će ograničiti politički i gospodarski utjecaj oligarha, no kritičari se pribojavaju da bi mogao poslužiti za obračun s njegovim protivnicima.

Prema spomenutom zakonu, oligarsi neće moći financirati stranke, političke oglase ili prosvjede te su isključeni iz privatizacije.

- Sada će svi poduzetnici biti jednaki pred zakonom i neće moći kupovati privilegije, napisao je Zelenskij na Twitteru.


Zakon predviđa i otvaranje registra oligarha. U idućih 10 godina, oni koji se nađu na popisu neće više moći financijski potpomagati političke stranke i sudjelovati u privatizaciji, a morati će objaviti svu svoju imovinu.

Po novom zakonu, u oligarhe spadaju svi oni koji ispunjavaju tri od četiri kriterija što uključuje politički utjecaj, vlasništvo medija ili kompanija koje imaju monopol ili su procijenjene na više od 90 milijuna američkih dolara.

O tome tko će se naći u registru oligarha odlučuje Nacionalno vijeće za sigurnost i obranu koje imenuje predsjednik države.

Ta je činjenica za mnoge zvono za uzbunu zbog moguće zloupotrebe donesenog zakona.

Zakon će pogoditi predsjednikovog pokrovitelja, ukrajinskog milijardera i bivšeg javnog dužnosnika Igora Kolomoiskog, ali i njegovog političkog suparnika Petra Porošenka, bivšeg predsjednika i milijunaša, zastupnika u parlamentu od 2019. i vlasnika nekoliko televizijskih kanala.

Potpisivanje zakona je bilo odgođeno jer je Dimitrij Razumkov, koji je nedavno smijenjen, zatražio da nacrt zakona preispita neovisni odbor.Ž

Zelenskij se na Twitteru pohvalio da je potpisao zakon koji suštinski mijenja odnos između krupnog kapitala i političara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!