Austrija će preusmjeriti 651.000 doza cjepiva iz EU-a na zapadni Balkan

08:24 / 20.04.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Austrija daje 651000 doza cjepiva zapadnom Balkanu

Austrija daje 651000 doza cjepiva zapadnom Balkanu

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Austrija je rekla u utorak da planira poslati 651.000 doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva protiv koronavirusa u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije kojim se pomaže susjednim državama i Africi.

Europska komisija u siječnju je objavila planove vezane za mehanizam dijeljenja cjepiva. Austrija je rekla da će djelovati kao koordinator mehanizma za zapadni Balkan i da bi nakon prve distribucije doza mogla slijediti druga.

Srbija ima jednu od najvećih stopa cijepljenja u Europi, no četiri ostale zemlje bivše Jugoslavije koje nisu u EU-u, uz Albaniju, bile su manje uspješne. U Bosni i Hercegovini manjak cjepiva doveo je do uličnih prosvjeda.

- Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju postrani, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare.

Njegova zemlja, nasljednica carstva koje se nekoć protezalo duboko u Balkan, održava bliske odnose s državama u regiji.

Austrija je posredovala u dogovorima BioNTecha i Pfizera i zemalja primateljica, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova, i ona će plaćanje tog cjepiva premostiti s vlastitih 11 milijuna eura. Doze cjepiva bit će plaćene iz fondova za pomoć zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u ili potencijalnim kandidatkinjama.

- Ovdje nema poveznice s opskrbom cjepiva u Austriji i drugim članicama EU-a, rekao je Schallenberg, čija se vlada nosi sa sve većim frustracijama javnosti zbog sporog cijepljenja.

- Ove doze ne dolaze iz nacionalne kvote. Ovo su doze koje je EU eksplicitno sačuvao na početku radi slanja svojim partnerima, dodao je.

Bit će distribuirane od početka svibnja, prema tome koje ih zemlje trebaju najviše. Bosna će dobiti najveći dio, 240.000 doza, Albanija 145.000, Sjeverna Makedonija 119.000, a Srbija 36.000 doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!