U Bruxellesu kaos na prosvjedu, Austrija se od sutra zatvara

21.11.2021.

19:30

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjedi u Europi

Prosvjedi u Europi

Foto: Johanna Geron//Leonhard Foeger / REUTERS

Austrija od ponoći ide u potpuni lockdown, a zbog naglog porasta novozaraženih brojne zemlje uvode strože mjere. A protiv mjera i COVID-potvrda prosvjedovalo se na više mjesta u Europi, najveći prosvjedi organizirani su sinoć u Beču, Roterdamu i Haagu gdje je policija rastjerala mnošto vodenim topovima.


Sukobi su izbili u nedjelju na prosvjedima protiv novih covid mjera u Bruxellesu, gdje su se po procjeni policije okupili desetci tisuća ljudi.

Prosvjedna povorka je krenula mirno, ali je policija zatim upotrijebila vodene topove i suzavac protiv skupine koja ih je gađala svakojakim predmetima, izvijestio je fotograf AFP-a.

Tijekom sukoba neki su prosvjednici bili maskirani i nosili su flamanske zastave.

Izravan sukob s interventnim snagama dogodio se blizu četvrti u kojoj su europske ustanove i vlada u Bruxellesu.

Oko 35.000 ljudi, po procjeni policije, sudjelovalo je u prosvjednoj povorci protiv novih covid mjera koje je vlada obznanila u srijedu.

Sudionici prosvjeda održanog pod geslom "Zajedno za slobodu", uglavnom su kritizirali odluku vlasti o zabrani ulaska necijepljenih u mjesta kao što su restorani i barovi.

Belgija, koja je u srijedu uvela opću obvezu nošenja maske, želi uvesti i obvezan rad od kuće za zanimanja koja to omogućuju kako bi se suzbilo naglo širenje epidemije u zemlji.

Ta zemlja gdje je ovog tjedna u prosjeku prijavljeno gotovo 10.300 novozaraženih na dan, ima dinamiku širenja virusa kakva nije zabilježena godinu dana.

Zemlja ima stopu hospitalizacije kakva je zadnji puta bila u svibnju, što znači da je u bolnicama više od 2000 pacijenata, među kojima više od 25 posto na intenzivnom liječenju.

Eksplozivno u središtu Haaga

Eksplozivno je sinoć bilo u središtu Haaga. Kamenju i moćnim pirotehničkim sredstvima, paležu i razbijanju, policija se suprotstavila vodenim topovima i desecima privođenja. Ondje huligani barem ne napadaju novinare, ovaj zahtijeva od medija da rade svoj posao.

Zabilježeno je i kamenovanje hitne pomoći na zadatku. Bijesna gomila, ljuta zbog lockdowna i 2G pravila, upala je i na dvije nogomete utakmice, nezadovoljna što se igra bez publike.

- Ovakva politika s ovakvim mjerama izaziva mnogo sukoba među ljudima. Ratuje se na mikro i makrorazini. Mislim da je važno da cijepljeni i necijepljeni opet budu prijatelji, kazao je Hugo Gietelink, prosvjednik, Amsterdam.

Potvrđeno je da je noć prije u Rotterdamu policija vatrenim oružjem ranila trojicu huligana, kada su policijski službenici bili ugroženi. Tada je priveden čak 51 prosvjednik.

Velika Britanija napreduje u cijepljenju booster dozom

Velika Britanija, koja bilježi velike brojeve novozaraženih, ali znatno manje umrlih nego prije godinu dana, uvelike napreduje zbog cijepljenja booster dozom, koja, tvrde, smanjuje mogućnost simptomatske zaraze za 90 posto.

- Iznimno uspješan program cijepljenja booster dozom donio je već 15 milijuna docjepljivanja. Time je obuhvaćeno oko četvrtine populacije starije od 12 godina, gotovo 400 tisuća doza utroši se dnevno, rekao je Sajid Javid, britanski ministar zdravstva

Kina je objavila da je ovaj val zaraze na zalasku. Samo 17 novih slučajeva u zemlji s milijardu i 70 milijuna potpuno cijepljenih, a cijepe se svi stariji od tri godine. U osam provincija koje su prije imale žarišta, već 14 dana nema nijednoga novog slučaja. Bilježe ih samo ponegdje.

- Osim grada Daliana, imamo samo sporadične slučajeve u drugim provincijama. Uglavnom je riječ o zaraženima unutar već uspostavljenih karantena gdje stvari držimo pod kontrolom, rekao je Wu Liangyou, kineska Uprava za prevenciju i kontrolu epidemije.

U Dalianu, na sjeveroistoku zemlje, cijele stambene zgrade su u karanteni.

Ljudi ne smiju nikamo, ako je među njima samo jedan zaraženi. Hranu im pripremaju i dostavljaju ekipe u zaštitnim odijelima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!