Belgijska policija filtrira pristup Bruxellesu, presretnuto oko 30 vozila

14.02.2022.

10:49

Autor: V.G./HRT/Hina

Bruxelles

Bruxelles

Foto: Yves Herman / REUTERS

Belgijske vlasti blokirale su tridesetak vozila koja su se spremala ući u Bruxelles u sklopu takozvanih "konvoja slobode" - protivnika protuepidemijskih ograničenja, objavio je u ponedjeljak gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.


Prosvjed, inspiriran konvojima kamiona u Kanadi, zabranile su vlasti u Belgiji, a nakon skupova tijekom vikenda u Francuskoj, belgijska policija bila je raspoređena na nekoliko autocesta kako bi kontrolirala pristup glavnom gradu.

- Za sada smo uočili 400 do 500 vozila, automobila, kampera, malih kombija. Tridesetak je blokirano, a ostali su se malo razišli, izjavio je Philippe Close u ponedjeljak ujutro na radiju La Première (RTBF).

Prema njegovim riječima, početkom jutra četrdesetak vozila stiglo je na parkiralište u pregrađu Bruxellesa prema kojem je policija odlučila usmjeriti vozila iz konvoja.

Tu će moći "pregovarati s policijom o ruti za pješačenje", precizirao je socijalistički gradonačelnik Bruxellesa.

- Riječ je o tome da se glavni grad Belgije ne uzme za taoca, upozorio je.

- Ono što je ovdje komplicirano je to što nemamo zahtjev organizatora. U Belgiji morate podnijeti zahtjev za prosvjede. Mi smo na oprezu, zato se široko mobiliziramo, dodao je Close.

Napomenuo je da se u Francuskoj taj pokret do sada pokazao "manjim od onoga čega bi se francuske vlasti mogle bojati" i da su ga činili pojedinci u osobnim vozilima, a ne kamioni kao u Kanadi.

- Mislim da je malo belgijskih ili europskih tvrtki koje su ovlastile svoje zaposlenike da dođu i blokiraju grad kamionom tvrtke, rekao je.

Tihomir Vinković, dopisnik iz Bruxellesa, prenio je dio atmosfere:

Policija u glavnom gradu Belgije je iz opreza u ponedjeljak ujutro objavila zatvaranje autoceste Leuven-Bruxelles. To je glavna ruta koja ide iz Njemačke i istoka Belgije.

U nedjelju je na parkiralištu na periferiji Lillea, nedaleko od belgijske granice, francuska policija identificirala oko 1300 vozila za koja se činilo da su se tu zaustavila na putu za Belgiju.

No, svjesni zabrana koje su na snazi ​​u Belgiji, neki putnici u tim vozilima bili su neodlučni u pogledu puta do konačnog odredišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!