Ekološki aktivisti opet blokirali prometnice u Berlinu

28.04.2023.

12:48

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Blokiranje prometnica u Berlinu

Blokiranje prometnica u Berlinu

Foto: Matthias Baehr / Pixsell

Pripadnici udruge ekoloških aktivista Posljednja generacija u petak su ponovno blokirali prometnice u Berlinu što je prouzročilo velike zastoje u cestovnom prometu.

Mi opet imamo dinamičnu situaciju u Berlinu s mnogim blokadama na području cijelog grada, priopćila je berlinska policija preko Twittera. Oko 500 policajaca raspoređeno je kako bi spriječili ili brzo rastjerali akcije, objavila je policija.

Najviše su pogođene magistralne prometnice koje iz okolice Berline vode prema gradskom središtu, kao i glavna gradska autocesta A100.

Pripadnici Posljednje generacije time nastavljaju akcije najavljene prošlog tjedna i koje od ponedjeljka intenziviraju prometne blokade u njemačkoj metropoli.

Istodobno je sud u Bavarskoj odbacio žalbu jednog aktivista koji se usprotivio osudi suda izrečenu za prisilu.

Ponašanje aktivista je jasno kazneno djelo prisile prema drugim osobama i ne može se opravdavati ustavnim pravom na prosvjed, stoji u odluci Visokog suda u Bavarskoj, najviše pravne instance u ovoj saveznoj pokrajini.

Okrivljeni se u veljači s ostalim prosvjednicima specijalnim ljepilom zalijepio za prometnicu u središtu Muenchena i time spriječio brojne vozače u slobodnom kretanju.

Pokret Posljednja generacija je najavio vremenski neograničene akcije u Berlinu sve dok savezna vlada ne udovolji njihovim zahtjevima za donošenjem dodatnih mjera koje bi zaustavile globalno zatopljenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!