Nastavljaju se ulaganja u cestovnu infrastrukturu

09.06.2023.

19:41

Autor: Borna Šmer/Dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Planirana dionica autoceste A7

Planirana dionica autoceste A7

Foto: HTV / HRT

Nastavljaju se ulaganja u cestovnu infrastrukturu. Počeli su radovi na izgradnji prve faze dionice autoceste A7 od Križišća do Žute Lokve. Trenutačno se priprema teren iznad Novog Vinodolskog, a sredstva za cijelu trasu, do Žute Lokve, dugu 56 kilometara, trebala bi biti osigurana refinanciranjem kreditnog zaduženja HAC-a u rujnu. To je samo dio ulaganja u kompletnu autocestovnu mrežu u Hrvatskoj koja bi u potpunosti trebala biti završena do 2030.


U tijeku su zemljani radovi između Selca i Novog Vinodolskog, dijela buduće autoceste A7 Rupa - Rijeka - Žuta Lokva. 

Prva faza obuhvaća izgradnju čvora Selce sa spojem na Jadransku magistralu i županijsku cestu, tunel Zagore dug nešto više od 800 metara te vijadukt Ričine.

U drugoj bi se fazi gradila dionica između Novog Vinodolskog i Senja, u trećoj ona između Senja i čvora Žuta Lokva, odnosno spoja s A1. Posljednja bi etapa povezala Križišće i Selce. Novljani pozdravljaju početak gradnje.

Jadranska magistrala ljeti je preopterećena. 

- Ima podatak da u sezoni prođe i po 20 tisuća automobila kroz Novi Vinodolski što je veliko opterećenje za grad i za same građane i za turiste. Tako da se ste strane jako veselimo što je to napokon počelo, rekao je Tomislav Cvitković, gradonačelnik Novog Vinodolskog.


Važnost izgradnje ovakvih prometnica


Primorsko-goranski župan dugi niz godina ističe važnost izgradnje ove prometnice.

- Cesta koja će bit i turistička koja će naselit gore i Bosiljevo, Žuta Lokva, znači snježna dionica će biti izbjegnuta tako da ona u svakom pogledu ispunjava sve zahtjeve i turizma i rasterećenja prometa u Hrvatskoj, kazao je Zlatko Komadina.

Kako doznajemo, sredstva će se osigurati refinanciranjem kreditnog zaduženja HAC-a. Resorni ministar o konačnom roku izgradnje ne želi nagađati.

- Rok je bio da ćemo mi kompletnu autocestovnu mrežu u Hrvatskoj, uključujući jadransko-jonski koridor završiti do 2030. godine, međutim ukoliko bi uspjeli s ovim zaduženjem mi bi vrlo brzo raspisali natječaj, napali bi obje dionice i to bi bilo puno prije gotovo, dodao je Oleg Butković.

Osigurala bi se tako bolja prometna povezanost turističkih destinacija te jadranskih luka.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!