EMA: Cjepivo Johnson&Johnsona može se koristiti kao 'booster' doza

15.12.2021.

14:44

Autor: HRT/Hina

 EMA: Cjepivo Johnson&Johnsona može se koristiti kao 'booster' doza

EMA: Cjepivo Johnson&Johnsona može se koristiti kao 'booster' doza

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Europska agencija za lijekove (EMA) je objavila da se cjepivo tvrtke Johnson&Johnson može koristiti kao dopunska ili 'booster' doza najmanje dva mjeseca nakon primanja prve doze kod svih odraslih osoba starijih od 18 godina.

- Preporuka je uslijedila nakon saznanja po kojemu je davanje doze cjepiva Janssen protiv covida-19 najmanje dva mjeseca nakon prve doze u odraslih osoba rezultiralo povećanjem broja antitijela, stoji u EMA-inu priopćenju za javnost.

- Rizik od tromboze koji se povezuje s razvojem trombocitopenije ili drugim vrlo rijetkim nuspojavama nakon davanja booster doze nije poznat i pozorno pratimo sva nova saznanja, rekli su iz EMA-e.

Radi se o trećem cjepivu, nakon onih koja su proizvele tvrtke Pfizer/BioNTech i Moderna, koje se u Europskoj uniji mogu koristiti kao booster cjepiva za odrasle.

Europska agencija za lijekove čije je sjedište u Amsterdamu preporučuje primjenu ovog cjepiva najmanje dva mjeseca nakon injektiranja prve i jedine doze cjepiva Johnson&Johnsona, komercijalnog naziva Janssen.

EMA-in Odbor za lijekove za humanu primjenu (CHMP) zaključio je i da se dopunska doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson može primijeniti nakon dviju doza bilo kojeg cjepiva na bazi glasničke RNK odobrenih u EU, bilo da je riječ o Pfizeru ili Moderni.

Po podacima europskih zdravstvenih tijela primjena booster doze cjepiva protiv covida-19 različita od one primljene prvi i drugi put u nekim slučajevima izaziva jači imunosni odgovor organizma.

EMA je dosad odobrila primjenu četiriju cjepiva za odrasle u Europskoj uniji: cjepiva na bazi glasničke RNK, a to su Pfizer-BioNTech i Moderna te vektorskih cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!