EU: Hrvatska ispunjava uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine

09.12.2021.

17:57

Autor: HRT/Hina

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HRT / Shutterstock

Države članice EU-a usuglasile su tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Vijeće ministara unutarnjih poslova Europske unije potvrdilo je večeras spremnost Hrvatske za pristup Schengenu. Prema diplomatskim izvorima bilo je dramatično do samog kraja jer neke zemlje do početka sastanka nisu skinule svoje rezerve prema takvoj odluci.

Jasna Paro, dopisnica HTV-a iz Bruxellesa, potvrdila je za središnji Dnevnik HTV-a da je bilo dramatično. Dvije države imale su proceduralne rezerve - Nizozemska i Švedska.

- "Zeleno svjetlo" iz Švedske stiglo je danas, kada je sastanak već počeo. Paro ističe da te države nisu imale negativno stajalište o spremnosti Hrvatske za Schengen, nego su u pitanju bili proceduralni razlozi, nužne konzultacije s pojedinim odborima njihovih parlamenata. To se oduljilo u Nizozemskoj zato što nema vlade, dodala je Paro.  

video thumb

Božinović: Vijeće može krenuti u izradu odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je za HTV da su države članice EU-a jednoglasno potvrdile da je Hrvatska ispunila sve obveze koje proizlaze iz pravne stečevine vezane za Schengen. 

- S ovim potvrđivanjem, danas Vijeće može krenuti u izradu odluke o konačnom ulasku Hrvatske u Schengen. Slijedi i rasprava i glasovanje o rezoluciji u Europskom parlamentu. Jučer sam bio s predsjednikom odbora Europskog parlamenta koji je nadležan za ovu problematiku. On je dao punu potporu. Naravno, to će biti jedna rasprava kakve i jesu u Europskom parlamentu, ali mi ne stajemo. Radimo na ispunjavanju svih uvjeta. Danas je bio vrlo sadržajan razgovor o pitanju migracija, sigurnosti Europske unije. Francuski ministar iznio je prioritete francuskog predsjedanja, kazao je ministar Božinović.   

Govoreći o napredovanju hrvatske policije kazao je među ostalim da je najveći dio sredstava posljednjih nekoliko godina uložen iz europskih fondova.

- To nastavljamo i dalje raditi zbog toga što su migracije pitanje koje neće prestati s ovom generacijom i vjerojatno će ostati stalno s nama. Zbog toga se ide na unaprjeđenje i reformu Schengena i zato je i bio svojevrstan izazov za Hrvatsku da upravo u tom trenutku dok EU priprema reformu Schengena mi istovremeno sudjelujemo u razgovorima o reformi i ispunjavamo uvjete za članstvo, objasnio je ministar, a osvrnuo se i na nedavni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te razgovorima o napretku Hrvatske.

Prihvaćen tekst zaključaka

Usuglašen tekst zaključaka u četvrtak su formalno prihvatili ministri unutarnjih poslova država članica bez rasprave.

U srijedu na sastanku Odbora stalnih predstavnika (Coreper) još su dvije članice, Nizozemska i Švedska, imale proceduralne rezerve jer su njihovi predstavnici čekali završetak konzultacije s nadležnim odborima u njihovim parlamentima, a bez suglasnosti svih članica ne mogu se usvojiti zaključci. Zeleno svjetlo stiglo je u četvrtak, na vrijeme kako bi ga ministri unutarnjih poslova koji su se okupili u Bruxellesu i službeno potvrdili.

Predstavnici obiju zemalja rekli su da u načelu nemaju sadržajnih primjedbi na tekst zaključaka, nego da je riječ o uobičajenim postupcima u njihovim zemljama kada se za stajalište koja će njihovi predstavnici zastupati u Bruxellesu traže konzultacije s nadležnim parlamentarnim odborima.

Hrvatska je ispunila sve potrebne uvjete za primjenu svih dijelova šengenske pravne stečevine, kaže se u tekstu usuglašenih zaključaka. Tako su stvoreni preduvjeti da Vijeće može donijeti odluku sukladno članku 4(2) Sporazuma o pristupanju Hrvatske, koja omogućava ukidanje unutarnjih graničnih kontrola. S ciljem pristupanja Hrvatske Schengenu, Hrvatska se poziva da nastavi dosljedno provoditi šengensku pravnu stečevinu te obveze koje su povezane sa šengenskom pravnom stečevinom, stoji u zaključcima.

Ti su zaključci proceduralno nužan uvjet za donošenje odluke o ulasku u šengenski prostor i uklanjanje graničnih kontrola na hrvatskoj kopnenoj granici sa Slovenijom i Mađarskom te u zračnim i morskim lukama.

Konačna odluka o ulasku u Schengen mogla bi se donijeti za oko šest mjeseci za vrijeme francuskog predsjedništva, a za to je potrebna suglasnost svih država šengenskog prostora. Vijeće također treba zatražiti mišljenje Europskog parlamenta, koje može, ali ne mora slijediti.

Prihvaćeni zaključci ne znače da je odluka o ulasku u Schengen zajamčena jer s obzirom da se odlučuje jednoglasno ne može se isključiti da neka od članica blokira odluku. Zaključci o spremnosti za Schengen za Bugarsku i Rumunjsku prihvaćeni su još 2011. godine, a te dvije zemlje još su izvan Schengena.

U samom tekstu navodi se da su prihvaćenim zaključcima ispunjeni preduvjeti da bi Vijeće naknadno moglo donijeti odluku da se svi dijelovi šengenske pravne stečevine primjenjuju u Hrvatskoj.

Vijeće može početi raditi na nacrtu odluke kako bi ga proslijedilo Europskom parlamentu na konzultacije što je prije moguće, kaže se u zaključcima.

Za ulazak u Schengen potrebno je proći temeljite evaluacije u kojima se procjenjuje može li zemlja preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica u ime ostalih država šengenskog područja, učinkovito surađivati s policijskim tijelima drugih država članica šengenskog područja u cilju održavanja visoke razine sigurnosti nakon ukidanja graničnih kontrola, primjenjivati šengenska pravila, kao što su kontrola kopnenih, morskih i zračnih granica (zračne luke), izdavanje šengenskih viza, policijska suradnja i zaštita osobnih podataka te povezivanje sa Šengenskim informacijskim sustavom i njegova upotreba.

Hrvatska je 6. ožujka 2015. godine uputila pismo u kojem je istaknula da je od 1. srpnja iste godine spremna za početak evaluacija u svim relevantnim područjima šengenske pravne stečevine. Postupak evaluacije počeo je u u lipnju 2016. a završen je u svibnju 2019., a Europska komisija je 22. listopada 2019. potvrdila da Hrvatska ispunjava sve tehničke uvjete za pristupanje Schengenu.

Postupak su provodile ekipe stručnjaka iz Europske komisije i država članica koji su nakon provjera napisali niz izvješća i preporuka za ispravljanje uočenih nedostataka. Slijedom tih preporuka Hrvatska je izrađivala akcijske planove za uklanjanje tih nedostataka. Zadnji akcijski plan za područje upravljanja vanjskim granicama zaključen je u veljači 2021. godine.

Hrvatska je prošla najopsežniji i najdetaljniji proces ocjenjivanja spremnosti za članstvo u šengenskom području, s kakvim se dosad nije susrela nijedna članica EU-a. Ispunila je 281 preporuku u osam područja šengenske pravne stečevine, od čega se 145 preporuka odnosilo samo na područje nadzora vanjske granice.

Hrvatska je, uz pomoć EU-a, uložila znatna sredstva za zaštitu granica, koju čuva šest i pol tisuća policajaca. Već dulje vrijeme je pod velikim pritiskom migranata koji pokušavaju ući na teritorij EU-a. Hrvatska granična policija predmet je optužbi medija i nevladinih organizacija za nasilno vraćanje i nečovječno postupanje prema ilegalnim migrantima koji pokušavaju prijeći zelenu granicu.

Stoga je Hrvatska uvela neovisni nadzor postupanja policije na granicama prema migrantima i azilantima, a takve nadzorne mehanizme prema prijedlogu Komisije europskog pakta o migracijama i azilu trebale bi imati sve države članice. 

U zaključcima Vijeće ponavlja važnost daljnjeg jačanja šengenskog područja, uključujući tekuće pregovore o učinkovitom mehanizmu evaluacije i praćenja. S ciljem ulaska u Schengen, Hrvatska je pozvana da nastavi dosljedno raditi na provedbi šengenske pravne stečevine, kao i na obvezama povezanim sa šengenskom pravnom stečevinom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!