EU odobrio nova pravila za smanjenje nejednakosti u plaćama između žena i muškaraca

24.04.2023.

16:39

Autor: B.B.B./HRT/Hina/DPA

Novac

Novac

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Zemlje članice Europske unije u ponedjeljak su odobrile nova pravila kojima će se smanjiti nejednakost u plaćama između muškaraca i žena.

Zakon o transparentnosti plaća pomoći će smanjiti jaz u plaćama između spolova i borbi protiv platne diskriminacije, piše u priopćenju Vijeća EU-a.

Žene u EU-u trenutačno u prosjeku zarađuju 13 posto manje od muškaraca, dodaje se.

Zakon sadrži obvezujuće mjere koje prisiljavaju kompanije s više od 250 zaposlenih da godišnje izvješćuju o razlikama u plaćama između muškaraca i žena.

Ako je razlika u plaćama veća od pet posto, a ne može se opravdati objektivnim kriterijima, kompanije će morati poduzeti mjere za smanjenje razlike u suradnji s predstavnicima zaposlenih.

Drugim mjerama će se kompanije obvezati na objavu plaće kada oglašavaju pozicije te im zabraniti da ispituju kandidate o njihovim plaćama u prošlosti.

Radnici će pri zapošljavanju imati i pravo od svojih poslodavaca tražiti informacije o visini prosječne plaće prema spolu, za one koji obavljaju isti posao ili posao iste vrijednosti.

U slučajevima platne diskriminacije na temelju spola, teret dokazivanja prebacuje se na poslodavca koji potom mora dokazati da pravila o jednakim plaćama nisu prekršena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!