19:51 / 24.11.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HTV-ova ekipa posjetila je migrantski kamp Diavata u Solunu

HTV-ova ekipa posjetila je migrantski kamp Diavata u Solunu

HTV-ova ekipa posjetila je migrantski kamp Diavata u Solunu

Foto: HTV / HRT

Kamp Diavata bivša je vojna baza u Solunu, koja je prije šest godina postala dom mnogim migrantima na njihovu putu prema zapadnoj Europi. I u ovom trenutku ondje se nalazi gotovo 700 korisnika, među njima je i Ali s obitelji. Kaže - sretan je što je živ i siguran, ali nimalo zadovoljan svojim životom. 

Nema posao, iako ga traži, uči Grčki, baš kao i njegova djeca, koja pohađaju lokalnu školu, no budućnost ne vidi u ovoj zemlji.

- Uvjeti su dobri, no hrana je sve lošija, a ja stalno pozajmljujem novac kako bih svojoj djeci osigurao bolje uvjete. Čekam putne dokumente za cijelu obitelj i onda idemo mojoj braći koja žive u Njemačkoj. Ondje se nadamo novom životu, rekao je kurdski izbjeglica iz Iraka Ali Hassan.

Grčka je tranzitna zemlja, malo tko od migranata želi ovdje ostati. Svjesna je toga i grčka Vlada i upravo se zato toliko angažira u prihvatu migranata. Politika vlade vrlo je jasna - što je manje ilegalnih migranta na ulicama gradova, što ih se više registrira i zbrine, veća je šansa da će dobiti potrebne putne dokumente i napustiti zemlju. No ima i onih koji su Grčku prihvatili kao drugu domovinu.

- Iskreno rečeno, ja bih zaista volio ostati u Grčkoj, ovdje su nas lijepo primili, kao prijatelje, ali, na žalost, ova je zemlja u teškoj gospodarskoj krizi i nema dovoljno posla za Grke, a kamoli za nas migrante. Bojim se da će cijela moja obitelj, ako ja ne nađem stalni posao, morati krenuti put zapada, poručio je kurdski izbjeglica iz Sirije Halid Al Hassan.

Diavata je kamp opasan zidovima, no nikoga od stanara to ne smeta. Jer zidovi nisu ovdje da bi zaustavili izlazak, oni imaju drugačiju ulogu.

Od kolovoza, kada su postavljeni, sigurnosno stanje u kampu mnogo je bolje.

- Naravno da postoje problemi, jedan od najvećih, koji smo riješili, bio je ilegalan ulazak u kamp. Bili su to migranti koji nisu bili registrirani, koji su ilegalno prešli grčku granicu. Stvaralo je to veliku napetost u kampu, koji je ionako prepun, ali i među stanovnicima Soluna jer su ilegalni migranti bili veliki problem za lokalnu policiju, rekao je upravitelj kampa Diavata Athanasios Basioukas.

Turska granica vrlo je blizu, a ondje se nalaze milijuni migranata koji čekaju ulazak u Europu. Ako se pokrene novi migrantski val, grčke vlasti tvrde - nema te situacije koja nas može iznenaditi.


HRT-ov reporter Željko Raić javio se za središnji Dnevnik iz Soluna. Kazao je kako je u Grčkoj teško stanje. Današnji broj zaraženih približio se brojci od devet tisuća slučajeva pa je grčka vlada uvela nove strože mjere. A one podrazumijevaju - nošenje maski u zatvorenim prostorima, ulazak u javne prostore s COVID potvrdama...

- Na temelju osobno iskustva kako smo vidjeli u Solunu sve ovisi od trgovine do trgovine, od restorana do restorana jer u Grčkoj su veliki običaj obiteljski ručkovi gdje se nalaze mnogobrojni članovi obitelji, a da se poštuju mjere, i ne može se reći, rekao je Raić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!