19:43 / 10.03.2022.

Autor: Dnevnik/Htv/IMS/A.P.C.

Na summitu u Versaillesu očekuje se potvrda novog paketa sankcija Rusiji

Jasna Paro za Dnevnik HTV-a o summitu EU-a

Jasna Paro za Dnevnik HTV-a o summitu EU-a

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

O stanju u Ukrajini i posljedicama koje je rat prouzročio razgovaraju čelnici Europske unije koji su se večeras sastali na summitu u Versaillesu kod Pariza. Dio članica traži da se Ukrajini omogući ubrzani put prema članstvu. No francuski predsjednik Emmanuel Macron - jedan od lidera EU-a uoči sastanka rekao je da pregovori sa zemljom u ratu - ne mogu početi. Dodao je da moraju paziti i na ravnotežu u regiji. Ipak, očekuje se da će se Ukrajini ponuditi snažno partnerstvo i suradnja.

 O temama tog izvanrednog summita, u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila je dopisnica Jasna Paro. Potvrdila je da su to tri ključne teme, a sve su izravno povezane s ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Tako je, to su tri ključne teme za Europu i istodobno krizne teme i sve su tri direktno povezane s ruskim ratom protiv Ukrajine. Što se Ukrajine tiče, lideri će razgovarati o jezivoj humanitarnoj situaciji u toj zemlji, o sve većem broju izbjeglih Ukrajinaca koji traže pomoć u zapadnoj Europi, ali i o ukrajinskom zahtjevu da po ubrzanom postupku dobije kandidatski status u EU-u. Oko tog a postoje različita gledišta među državama članicama, izvijestila je Jasna Paro

Dodala je da se Nizozemska ostale države zapadne Europe tome protive, a istočnoeuropske države, uključujući i Hrvatsku, spremne su podržati tu europsku ambiciju Ukrajine. Što se tiče sankcija prema Rusiji, očekuje se da će čelnici večeras potvrditi četvrti paket sankcija prema Rusiji i Bjelorusiji, ali i razgovarati o sljedećem koraku - o novim mogućim sankcijama - uključujući one koje se odnose na ruski energetski sektor, kazala je. 

Različita stajališta, ovisno o tome koliko je koja država ovisna o ruskokm plinu 

- Načelna suglasnost postoji oko toga da bi Europa trebala što prije postati energetski neovisna ili manje ovisna o ruskim energentima, ali ne i oko toga kako će se ta neovisnost financirat, dodala je dopisnica Paro u izvješću o sastanku čelnika EU-a, dodavši kako postoji načelna suglasnost lidera oko zajedničke obrane. Načelno su suglasni da treba ulagati više i da treba ulagati u one vojne kapacitete koji Europi nedostaju da bi bila i u tom sektoru samostalnija, rekla je. 

- Činjenica da se ovi razgovori vode u dvorcu Versailles, gdje je prije 100 godina potpisom na mirovni sporazum završio Prvi svjetski rat, na neki je način gorki podsjetnik da je ponovno prijetnja svjetskom miru u pozadini svih ovih tema o kojima lideri večeras i noćas razgovaraju ovdje, zaključila je javljanje za Dnevnik Jasna Paro

 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija zemlja sada predsjeda Europskim vijećem, kazao je kako "vjeti koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin za prekid vatre u Ukrajini nikome nisu prihvatljivi. Dodao je kako ne vidi diplomatsko rješenje u idućim satima ili čak danima. Ipak je, kaže - optimist, ali mora biti i realan.

- Na ovom summitu preispitat ćemo europsku obranu i opskrbu energijom. Moramo se riješiti ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, a za to su nam potrebna velika ulaganja u obnovljive izvore energije. Razgovarat ćemo naravno i o stanju u Ukrajini kao dijelu naše europske obitelji. Želimo slobodnu i demokratsku Ukrajinu s kojom dijelimo zajedničku sudbinu, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Izjavu hrvtskim medijima dao je i premijer Andrej Plenković. 

- Cilj ovoga sastanka je pokriti nekoliko važnih tema. Prva je, i najvažnija naravno, razgovarati o ruskoj agresiji, invaziji na Ukrajinu. O tome će biti razgovora večeras. Vidjeli ste da je Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, to su učinile i Moldova i Gruzija. Na temelju naših naputaka, Vijeće, tj. veleposlanici su donijeli odluku da se taj zahtjev da Europskoj komisiji na izradu mišljenja, rekao je hrvatski premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!