Misija članova Europskog parlamenta izrazila podršku i solidarnost s Ukrajincima

02.02.2022.

14:26

Autor: P.F./Hina/HRT

Ruski tenkovi u blizini ukrajinske granice

Ruski tenkovi u blizini ukrajinske granice

Foto: Russian Defence Ministry / / Handout via REUTERS

Misija članova Odbora za vanjske poslove (AFET) i za sigurnost i obranu (SEDE) Europskog parlamenta boravila je u službenom posjetu Ukrajini od 30. siječnja do 1. veljače 2022. kako bi izrazili podršku i solidarnost s Ukrajincima te raspravili aktualne teme europske sigurnosti u svjetlu ruske vojne prijetnje Ukrajini.

Tonino Picula, hrvatski zastupnik i koordinator za vanjske poslove parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata, koji je sudjelovao u misiji, naglasio je važnost stabilnosti i sigurnosti Ukrajine kako bi se očuvao reformski napredak te zemlje.

- Ukrajina nije poligon za ruske vojne manevre, kibernetičke kampanje i manipulaciju informacijama. To je država s više od četrdeset milijuna Europljana koji zaslužuju živjeti u miru, sigurnosti i blagostanju, poput ostalih Europljana. Snažno podupiremo ukrajinske napore u izgradnji stabilnih i odgovornih demokratskih institucija, postizanju gospodarskog i društvenog napretka za svoje građane, i očuvanju stabilnog i prosperitetnog okruženja u svim ukrajinskim regijama, rekao je.

Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusija mora prestati prijetiti susjednoj Ukrajini s vojnom akcijom te prekinuti svoje višedimenzionalne napore kako bi se potkopao ukrajinski napredak na polju demokratskih reformi, gospodarske suradnje i društvene kohezije. Političko vodstvo Ukrajine, unatoč izazovima stabilnosti i sigurnosti, mora zadržati odlučan tijek reformi, slažu se u S&D-u.

Europa ne treba novu sigurnosnu arhitekturu, izgrađenu na mutnim poslovima i klimavim jamstvima. Europi je potrebno obnavljanje predanosti principima i mehanizmima suradnje i sigurnosti, kako su dogovoreni Helsinškim završnim aktom iz 1975., potvrđenim Pariškom poveljom za novu Europu 1990. i kako ih od tada utjelovljuje Organizacija za Sigurnost i suradnju u Europi (OESS). S&D grupa je oduvijek bila snažan pobornik OESS-a kao platforme za europski dijalog o sigurnosti. Sada je vrijeme za oživljavanje helsinškog duha i osnaživanje OESS-a, poručuju iz S&D-a.

- EU, kao istinski partner Ukrajine, nepokolebljivo podržava suverenitet i teritorijalni integritet ove države, kao i njen odlučan reformski put prema čvrstoj vladavini prava, odgovornim i učinkovitim demokratskim institucijama, te dostupnoj i pouzdanoj javnoj upravi, uključujući sigurnosni segment. U 2013. i 2014. godini Ukrajinci su se borili za demokratsku europsku budućnost. Danas Ukrajina mora braniti ne samo svoje građane i teritorij, već i mnoge reformske napretke, zaključuje Picula.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!