Njemačka strahuje od povećanja broja izbjeglica preko tzv. Balkanske rute

11.05.2021.

12:50

Autor: I.H./Hina/HRT

Migranti

Migranti

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer strahuje od povećanja broja ilegalnih migranata preko tzv. Balkanske rute, objavljeno je u utorak.

- Postoje pokazatelji koji ukazuju na to da se broj migranata osjetno povećava, posebice preko Balkanske rute, rekao je Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU). 


On je najavio da će tu problematiku tematizirati unutar demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu. 


- Moramo nešto poduzeti kako bi spriječili porast broja migranata na problematičnu razinu, rekao je ministar unutarnjih poslova. 


Seehofer, koji se nakon parlamentarnih izbora u rujnu povlači iz aktivne politike, rekao je kako će teme migracija zasigurno biti aktualne i prilikom primopredaje dužnosti. On je ukazao na to da ograničenje broja migranata utječe na političku stabilnost u zemlji. 


U prošlosti se pokazalo da građani prihvaćaju dolazak izbjeglica ako se radi o brojkama od 200.000 godišnje. Kada je izbjeglica bilo osjetno više, to je sa sobom donijelo društvene i političke probleme, rekao je Seehofer. 


Demokršćanski političar je objasnio da je to koristilo ekstremno desnim strankama poput republikanaca. 


- Godine 2015. to je tematizirala i Alternativa za Njemačku, dodao je Seehofer. 


Prošle godine je u Njemačkoj podneseno 102.581 zahtjeva za azilom, što je osjetno manje nego 2019. kada je zahtjev podnijelo 142.509 migranata. 


Organizacija za zaštitu izbjeglica Pro Asyl je početkom godine kritizirala ovaj pad broja migranata i objasnila kako je on rezultat rigoroznog zatvaranja europskih granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!