Otpad kao sirovina u Beču

26.03.2023.

20:13

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Otpad kao sirovina u Beču

Otpad kao sirovina u Beču

Foto: HTV / HRT

Dok se kod nas i dalje vode žučne rasprave o gradnji spalionica otpada, u Beču već više od šest desetljeća otpad služi kao sirovina za proizvodnju električne i toplinske energije. Nema prašine, neugodnih mirisa, a energijom se opskrbljuju stotine tisuća kućanstava. Naša ekipa bila je u Beču, u spalionici Pfaffenau- jednoj od najmodernijih u Europi.

Otvorena je prije 15 godina, a stajala je oko 200 milijuna eura. Spalionica Pfaffenau bila je tada, no i danas je jedna od najmodernijih u Europi. Prije same gradnje organizirane su mnoge rasprave i debate.


- Spaljivanje otpada u Beču ima dugu tradiciju, prva spalionica izgrađena je 1963. Prije nego što je ova spalionica izgrađena, provedena je inkluzivna rasprava u kojoj su sudjelovali država, lokalna zajednica, stručnjaci, udruge za zaštitu prirode, sveučilišta i građani, rekla je Nicola Herrmann, glasnogovornica spalionice Pfaffenau. 


Više od 250 tisuća tona komunalnog otpada ovdje se obradi i spali na godinu.


- Kada je spalionica nastajala, u nju je ugrađena najsuvremenija tehnologija jer imamo vrlo stroge zakone vezane za emisije štetnih plinova. Radimo unutar 10 posto tih limita, odnosno drastično smo ispod dopuštenih razina emisije, objasnio je Gerald Gritzner, glavni inženjer spalionice Pfaffenau. 


Pedesetak ljudi u dvije smjene upravlja i nadzire postrojenje tijekom cijele godine.


- Unutar bunkera sve je puno prašine i neugodni su mirisi, ali isključivo ondje. Sve to prolazi kroz filtre i izvan spalionice nećete osjetiti neugodan miris niti vidjeti otpad, rekao je Gritzner. 


Sedamdeset i šest posto energije iskorištava se iz ovog otpada. Neugodni mirisi i prašina zarobljeni su iza debelog betona i stakla. 


- Od ponedjeljka do petka dvjesto kamiona dovozi oko tisuću tona otpada na dan. Spaljujemo ga na temperaturi od tisuću Celzijevih stupnjeva. Proizvodimo električnu energiju za 25 tisuća kućanstava, a zagrijavamo ih 50 tisuća, kazao je Gritzner. 


Incidenata ili zagađenja u ovih petnaest godina nije bilo.


Domaćini kažu da funkcioniraju vrlo transparentno - građani ili novinari mogu doći u svako doba i vidjeti kako sve funkcionira. 


Osim novinara i građana delegacije, političari i stručnjaci iz cijelog svijeta redoviti su gosti.


- Želimo biti otvoreni, transparentni prema građanima jer nam je važno da nam vjeruju. Oni i sudjeluju u ovom procesu jer sami odvajaju otpad na ispravan način, rekla je Herrmann. 


Modernom tehnologijom, održavanjem i strogom kontrolom bečke su spalionice rješenje za stotinjak tisuća kućanstava koje struju i toplinu dobivaju iz - svojeg otpada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!