09:37 / 11.10.2021.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Alexander Schallenberg prisegnuo za novog austrijskog kancelara

Schallenberg prisegnuo za novog austrijskog kancelara

Schallenberg prisegnuo za novog austrijskog kancelara

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Austrija je danas dobila novog kancelara. Nakon ostavke Sebastiana Kurza, kojeg se sumnjiči za korupciju, na njegovo mjesto došao je aktualni šef diplomacije Alexander Schallenberg.

U 13.00 sati Austrija je dobila novog kancelara. Prisegu je položio 52-godišnji ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg koji je dobio potporu vladajuće koalicije - konzervativne Austrijske narodne stranke i stranke Zelenih. 

Predsjednik države Alexander Van der Bellen, koji je vodio svečanu prisegu, kazao je kako svi očekuju da se vlada sad vrati na posao. 

- S vicekancelarom Wernerom Koglerom učinit ću sve u svojoj moći da nadiđemo razlike koje su se pojavile, rekao je Schallenberg u prvom obraćanju na funkciji kancelara. 

Na premijersku funkciju stigao s one ministra vanjskih poslova, na kojoj je bio od 2019. godine. Karijerni diplomat je u ministarstvo ušao kao nestranačka osoba, no već tada ga se smatralo vrlo bliskim Kurzu, najmlađem premijeru u austrijskoj povijesti. Po struci je pravnik, a otac mu je bio veleposlanik u Indiji, Španjolskoj i Francuskoj.

Kritičari ne vjeruju da će Schallenberg kao relativni politički novak biti svoj čovjek, piše agencija Reuters.

- Sve oporbene stranke slažu se da nema promjene Kurzova sustava. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama, a novi kancelar Schallenberg dio je Kurzova sustava, rekao je za ORF radio socijaldemokrat Kai Jan Krainer koji je bio u parlamentarnoj komisiji u sklopu istrage o mogućoj korupciji u prethodnoj Kurzovoj vladi.

Kritičari optužuju 35-godišnjeg Kurza za nadzor sustava koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama. 

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne.

Antikorupcijski tužitelji sumnjiče konzervativne dužnosnike iz ministarstva financija za korištenje javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje Kurza i njegove stranke u anketama 2016. godine, kada je Kurz htio preuzeti vodstvo stranke. Uspio je u tome i pobijedio na parlamentarnim izborima iduće godine.

Predsjednik Alexander Van der Ballen ispričao se u nedjelju naciji zbog "imidža politike koji je iznesen" i dodao da je ta epizoda ozbiljno poljuljala povjerenje javnosti u političke institucije i da je prije svega na vladi da vrati povjerenje građana.

Optužbe protiv Sebastiana Kurza ozbiljne su, rekao je Van der Bellen, jer se tereti za pronevjeru i podmićivanje. No dok istraga traje, nitko ne zna hoće li ona dovesti do podizanja optužnice.

- Je li sada zbog toga opet sve u redu? Ne, nije. Zato što je povjerenje građana u politiku posljednjih nekoliko dana još jednom poljuljano. Na svima je koji snose političku odgovornost, ali osobito one u vladi, je da vrate to povjerenje u mjesecima koji dolaze. Samo riječi nisu dovoljne. Povjerenje se može vratiti samo ozbiljnim i koncentriranim radom, istaknuo je Van Der Bellen.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!