Cijeni se poput suhog zlata, no bez njega se za Badnjak ne može. Riječ je o bakalaru koji se u Istri tradicionalno proizvodi na bijelo. I ove je godine njegova cijena porasla, no i dalje je tražena roba pa pogoni za njegovu peradu ne staju sa radom.
25.12.2024.
07:08
Autor: Klara Dujmović/D.M./Dnevnik/HRT
Cijeni se poput suhog zlata, no bez njega se za Badnjak ne može. Riječ je o bakalaru koji se u Istri tradicionalno proizvodi na bijelo. I ove je godine njegova cijena porasla, no i dalje je tražena roba pa pogoni za njegovu peradu ne staju sa radom.
Samo mu latinsko ime Gadus morhua govori da nije primamljiva izgleda, no jest - okusa. Jedna je od najčešćih riba na jelovniku. Bakalar uglavnom uvozimo iz Norveške, a njegova se kakvoća utvrđuje prema izgledu i mirisu.
- Treba imati lijep, fini miris po bakalaru, po suhoj ribi. Mora biti zlatno-žute boje, da nije crn. Da nema pjega, objašnjava Aleksandar Stefanov, proizvođač bakalara na bijelo iz Višnjana.
U Istri se on priprema na bijelo. I najvećim dijelom izvozi.
- Mi jako puno radimo s Italijom. Jako puno imamo kupaca u Italiji, svi poznati lanci uzimaju naš bakalar. I u Hrvatskoj također, kaže Petar Banko, proizvođač bakalara na bijelo iz Baderne.
Bakalar je zato nikad skuplji - ali i nikad traženiji. Pogoni za njegovu preradu ne gase se.
- U tri smjene radimo. Mi dosta napravimo dnevno, ovisi koliko je naručeno. Znači nekad može biti tona, tona i pol a nekad i više, dodaje Petar Banko.
Kupci, dakle, od te delicije ne odustaju. Bakalar će, unatoč visokim cijenama, i dalje biti na blagdanskom stolu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora