Bale protiv apartmanizacije, ulažu promišljeno i dižu zvjezdice

09.05.2022.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Bale

Bale

Foto: Dnevnik / HRT

U maloj općini Bale na jugozapadu Istre ponovno su na djelu velika turistička ulaganja. Godinama unatrag za Bale je malo tko od stranaca čuo. Danas se ondje razvija turizam koji nije temeljen na masovnosti. Ulaže se promišljeno, stalno se podiže kvaliteta usluge, a apartmanizacije nema.

Nije još za kupanje, a često ni za sunčanje. No, gostima baljanskog kampa to očito ne smeta. Na parceli imaju sve što im treba. Od vode i struje do tuševa i roštilja. Gotovo 60 milijuna kuna uloženo je u parcele, ali i u luksuz.

- Prenamijenili smo jednu zonu od 3 hektara gdje smo prije imali parcele za kampere - u zonu luksuznih kućica od 125 metra četvorna s bazenima. Cijena iznajmljivanja takve kućice u špici sezone iznosi 900 eura, kaže direktor kampa 'Mon Perin' Massimo Piutti.

Goste koji toliko plaćaju za jednu noć dočekat će i zatvoreni wellness centar, što će omogućiti rad kampa tijekom cijele godine. Cjelogodišnjem poslu nadaju se i u malom hotelu La Grisa u srcu Bala. Grade depandansu sa zubarskom ordinacijom i dodatnim smještajem.

Strateški cilj - cijelo mjesto na razini 4 i 5 zvjezdica

- Još uvijek financiramo kamate na kredite čija je namjena bila poboljšanje postojećih kapaciteta. Ne stvaranje novih nego poboljšanje postojećih smještajnih kapaciteta, kaže direktor TZ-a Bale Sandi Drandić.

Dodatne vile grade se i na luksuznoj baljanskoj stanciji. I ovdje su najbrojniji gosti iz Njemačke koji se, unatoč općem poskupljenju u Europi, očekuju i u nastavku sezone. U svim baljanskim objektima rezervacija je više nego rekordne godine u ovo vrijeme.

Predsezona je s Uskrsnim blagdanima, dobro krenula, kako se nastavlja provjerit ćemo s našim Markom Percanom koji je večeras u Rovinju. Marko, imamo li razloga s optimizmom i dalje gledati u sezonu, što početkom svibnja privlači turiste u Istru i Rovinj?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!