Bilogorski plodovi u teglicama i bocama: od džema do rakije

30.11.2021.

07:00

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Proizvodi obitelji Pali

Proizvodi obitelji Pali

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve se veći broj poljoprivrednika odlučuje na preradu sirovina koja ne samo što šire otvrara tržište već i donosi i veću zaradu, dakako uz veća ulaganja i veći trud. Tako je obiteljsko gospodarstvo Pali iz Velike Pisanice krenulo nasadom aronije pa proširilo posao na proizvodnju rakija i likera i na kraju otvorilo kušaonicu. 

Preradila je obitelj Pali bilogorske plodove u voćne sokove, džemove, pekmeze, a u destileriji su se pripravljali zanimljivi likeri i rakije.

- Ova godina je bila itekako dobra. Kao i obično u sezoni aronije prerađivali smo matični sok od aronije, a sada kasnije kako je došla jabuka počeli smo s proizvodnjom soka od jabuke, rekla je Marijeta Pali, vlasnica obrta za preradu voća u Velikoj Pisanici.

Uspjeh potvrđuje i to što je nedavno njihova travarica na sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu, u kategoriji rakija, osvojila šampionsku titulu. Sami stvaraju proizvode prema vlastitoj recepturi spajajući Bilogoru i Dalmaciju.

- Spojili smo ove naše bilogorske trave s dalmatinskim travama i dobili smo od jedno 56 vrsta trava - vrhunski proizvod gdje je sve prirodno. Znači baza je voćna rakija od jabuke i sve bilje koje je odnjegovano u toj rakiji, objasnio je Fred Pali, obrt za preradu voća u Velikij Pisanici.

Kako bi gosti koji posjećuju Bilogoru mogli probati njihove proizvode, nedaleko od mjesta gdje nastaju, otvorili su i kušaonicu.

- Sve je započelo proizodnjom sokova i također rakija i likera i nakon toga smo htjeli da zapravo naši imaju priliku i probati negdje te proiozvode, rekla je Marijeta Pali.

U našoj Bjelovarsko-bilogrskoj županiji je nedostatak takvih prostora. Napravili smo prostor od nekih 40 do 50 mjesta gdje može doći jedan autobus turista i gdje možemo prezentirati naše proizvode, dodao je Fred Pali.

No, ni kušaonica nije kraj ulaganja, cilj im je otvoriti seoski turizam za smještaj gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!