08:12 / 14.04.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

Britanski turisti u Hrvatskoj?

Reić o inozemnim putovanjima Britanaca

Reić o inozemnim putovanjima Britanaca

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Vlada Velike Britanije najavila je da će do 31. srpnja ove godine svim odraslim osobama u Velikoj Britaniji biti ponuđeno cjepivo. Za sada se čini kako to ide po planu, što je obećavajuće za sva buduća popuštanja restrikcija, pa tako i ona koja se tiču inozemnih putovanja", kazala je Darija Reić, direktorica Hrvatskog turističkog ureda u Londonu o i za HRT-ovu emisiju Dobro jutro, Hrvatska govorila je o epidemiološkoj situaciji o Velikoj Britaniji i utjecaju koji će to imati na hrvatski turizam.

Velika Britanija od ponedjeljka je znatno ublažila mjere opreza zbog koronavirusa. Razlog tome je prvenstveno visoka procijepljenost britanskog stanovništva. Kakva je trenutna situacija ondje i što otvaranje unutar granica Velike Britanije znači za otvaranje prema turističkim putovanjima Britanaca, osobito u Hrvatsku?

Putovanja iz Velike Britanije još uvijek su ilegalna ako se ne putuje iz esencijalnih razloga, što su putovanja vezana za posao, edukaciju ili u medicinske svrhe, u protivnom je moguće dobiti kaznu do čak 5 tisuća funti, obavijestila je Darija Reić, direktorica Hrvatskog turističkog ureda u Londonu.

- Po inicijalnom planu izlaska iz lockdowna, datum povratka inozemnih putovanja trebao bi biti 17. svibnja. Vlada je upravo najavila detalje plana za ponovni početak putovanja, nije definitivno potvrdila datum, ali ako sve bude išlo po planu i epidemiološka situacija se nastavi u pozitivnom smjeru, možemo očekivati da će to biti sredina svibnja, kaže Reić.

- Prošlog petka najavljeno je da će se, kada se inozemna putovanja budu mogla nastaviti, koristiti takozvani "semaforski sistem" kategorizacije inozemnih destinacija na crvenu, žutu i zelenu listu, prema kojima će se onda aplicirati određeni uvjeti pri povratku u Veliku Britaniju, objašnjava Reić.

- Prema semaforskom sistemu uvjeti za ulazak natrag u Veliku Britaniju iz zelenih zemalja znači da povratak iz tih zemalja neće biti potrebna samoizolacija već će se samo morati napraviti test prije povratka i ponoviti prva dva dana nakon povratka u Veliku Britaniju, dodala je.

video thumb

- Epidemiološka situacija se lagano popravlja upravo zbog vrlo uspješnog programa procjepljivanja, upravo ovog tjedna je počelo dodatno popuštanje restrikcija u Engleskoj. Otvorene su sve trgovine, teretane, kozmetički i frizerski saloni i terase restorana, barova i pubova što je definitivno izazvalo oduševljenje Britanaca, kaže Darija Reić, direktorica Hrvatskog turističkog ureda u Londonu.

Reić je dodala kako je to definitivno pomak u pozitivnom smjeru koji su svi željno očekivali nakon dugog višemjesečnog lockdowna.

- Prvom dozom cjepiva procijepljeno je preko 39 milijuna stanovnika, a preko 7,6 milijuna je procijepljeno drugom dozom. To je jedan od najuspješnijih programa cijepljenja u svijetu. Svima preko 50 i svim rizičnim skupinama već je ponuđeno cjepivo, a sada se cijepe dobne skupine između 45 i 50 godina, izvijestila je Reić.

- Vlada Velike Britanije najavila je da će do 31. srpnja ove godine svim odraslim osobama u Velikoj Britaniji biti ponuđeno cjepivo. Za sada se čini kako to ide po planu, što je obećavajuće za sva buduća popuštanja restrikcija, pa tako i ona koja se tiču inozemnih putovanja, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!