Nakon zamrlih investicija u pandemiji kreće gradnja luksuznog hotela

12.04.2021.

21:44

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Izgradnja luksuznog hotela Maraska u Zadru

Izgradnja luksuznog hotela Maraska u Zadru

Foto: HTV / HRT

Investicijska aktivnost tijekom pandemije u Hrvatskoj je gotovo zamrla, no turska Doguš Grupa ipak kreće u izgradnju dugonajavljivanog luksuznog hotela Maraska u Zadru. Potvrđeno je to na predstavljanju Bijele knjige Udruge stranih ulagača koji upozoravaju da konkurentnost nema alternativu želi li Hrvatska ubrzati gospodarski rast.Nakon petogodišnje stanke turska Dogus grupa ipak najavljuje izgradnju luksuznog hotela Maraska u Zadru.

Još ne otkrivaju hoće li njime upravljati ugledni hotelski lanac Hyatt ili neko drugo zvučno ime. Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe, rekao je da ulaganja u izgradnju hotela i rezidencijalnog naselja iznose oko 100 milijuna eura.

S radovima bi trebali krenuti ove godine a uskoro će otkriti i partnere. Turski ulagači nedavno su preprodali tri naše marine jer žele ulagati samo u hotele i infrastrukturne projekte. Većih zamjerki na poslovanje u Hrvatskoj nemaju, no Udruga stranih ulagača ponovno upozorava da se reforme provode presporo te da se nakon izbora procesi trebaju ubrzati.

- Reforme su nužne i za povlačenje više od 6 milijardi eura iz europske blagajne, slaže se i ministar financija Zdravko Marić.

- Najveći napredak je napravljen u smislu poreza i uravnoteženja javnih financija, ali mislim da se prostor za dodatni i jači napredak apsolutno treba tražiti, kaže.

Ulagačima je brzina prihod, a sporost naše administracije trošak, i baš to nam najviše zamjeraju. 

- Hrvatska je zemlja velikih prilika i šansi ali se u realizaciji uvijek nailazi na kamenčiće i stijene i onda entuzijazam ulagača splasne. Mi propuštamo milijarde eura kvalitetnih investicija i na tisuće radnih mjesta zbog te naše inercije, upozorava ekonomski analitičar Velimir Šonje

Prodaja Leda i Nanobita posljednje su strane investicije u Hrvatskoj, u koju je do sada uloženo samo 32 milijarde eura inozemnog kapitala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!