Budućnost bitcoina - uzlet ili propast

24.02.2021.

07:00

Autor: Željko Raić/Agenda/HRT

Elon Musk pokrenuo lavinu

Elon Musk pokrenuo lavinu

Foto: HTV / HRT

Nakon rasta, pa pada vrijednosti posljednjih godina, najpoznatija kriptovaluta bitcoin - posljednjih je tjedana mnogima donijela, barem virtualno povećanje bogatstva. Najveće, čini se Elonu Musku. Najbogatijem čovjeku na svijetu.

Bitcoin, prva digitalna kriptovaluta koja je nastala prije 11 godina, ovih tjedana doživljava nezamislive uspjehe. Riječ je o zaista eksplozivnom rastu. Zahvaljujući tom silovitom skoku, bitcoin je prešao pomalo nadrealnu cijenu od 50 tisuća dolara. No, sve ima svoje razloge. Ulaganje velikih kompanija kao što su Tesla i Mastercard te najava da će i one svoje proizvode prodavati u zamjenu za bitcoine itekako su utjecali na ovaj nezapamćeni bum.

- Priprema za svijet bitcoina je u povojima. Još uvijek nije jasno kako će kompanije to prihvatiti. Nisu sve kompanje Tesla i nije svaki izvršni direktor Elon Musk. Očito su stavovi u toj tvrtki usklađeni, kaže stariji analitičar tržišta valutama Craig Erlam. Nije siguran da će s drugim tvrkama to teći tako brzo. Međutim, to ne znači da se oni neće pridružiti listi onih koji se "pripremaju za moguću budućnost s bitcoinom".

Musk ima velike planove

Prije nekoliko dana kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, objavila je da je kupila 1,5 milijardi dolara bitcoina kao dio nove strategije. Ta je vijest odmah odjeknula. Bitcoin nezaustavljivo raste, svi vlasnici te virtualne valute osjećaju se kao pijani bogataši. No najvažnije je u svemu da Elon Musk ima konkretne planove za digitalnu valutu. Analitičar tržišta kapitala David Borun smatra da bi moglo doći do 'normalizacije valuta' ako Tesla bude cijenu automobila određivao u bitcoinima, i to zbog velikih transakcija.

Analitičari podijeljeni

Analitičari su poslovično podijeljeni u svojim promišljanjima imaju li kriptovalute dugoročno gledajući ikakve šanse da uspiju. Dosadašnje poslovanje njima jednostavno je prekratko da bi se mogla dati ocjena na temelju dugoročnog praćenja tržišta. Pa tako uvijek ima onih iz klase optimista i onih koji misle da je riječ o još jednom balonu kojem prijeti brzo pucanje i još brža propast.

Analitičar i autor knjige "Once a Bitcoin Miner" Ethan Lou smatra kako će tržište bitcoina dugoročno rasti. Kratkoročno predviđa veliku nestabilnost, jer ima vrlo malo bitcoina za vađenje. Bivši izvršni ravnatelj tvrtke za razmjenu bitcoina Mt. Gox Mark Karpeles smatra da je ulaganje u bitcoin rizično i da postoji mogućnost da sutra bude bezvrijedan. Jamstva nema, jer nema ničega 'iza bitcoina' što bi održavalo njegovu visoku vrijednost, kaže.

Ipak ima solidnih tvrki koje ulažu u Bitcoin

No na temelju svega viđenog ipak se može doći do nekih zaključaka. Prije svega, bitcoin je danas mnogo stabilnija valuta jer je sve više solidnih i postojanih tvrtki koje ulažu u njega. I još važnije - prirodni zamah rasta cijene potiču i sve brojniji ulagači na malo, koji su sigurni u to da dolazi neko novo vrijeme i novi način financijskog trgovanja. Ulazak bitcoina kao sredstva plaćanja u svakodnevnoj upotrebi možda je još daleko, ali pojedine se bitne transakcije u svijetu (ali i u nas) već obavljaju ovom kriptovalutom, kao da je riječ o pravom novcu.

Posljednja takva obavljena je prošloga tjedna kada je španjolski nogometni klub iz treće lige, DUX Internacional de Madrid, bitcoinom platio transfer 37-godišnjeg nogometaša Davida Barrala, bivšeg člana madridskog Reala i Levantea. Bilo kako bilo, riječ je o prvom povijesnom profesionalnom ugovoru nogometaša koji je plaćen bitcoinom. Iako iznos nije objavljen, u medijima se nagađa o protuvrijednosti od 100.000 eura, odnosno 3,3 bitcoina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!