Čelnica MMF-a ne može odbaciti mogućnost globalne recesije

07.07.2022.

07:21

Autor: I.Z./HRT/Hina

Mogućnost globalne recesije

Mogućnost globalne recesije

Foto: - / Shutterstock

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva rekla je da su se prognoze za svjetsko gospodarstvo znatno pogoršale od travnja te dodala da, s obzirom na povećanu opasnost, ne može odbaciti mogućnost globalne recesije u sljedećoj godini.

Georgieva je rekla da će MMF u sljedećim tjednima treći put ove godine sniziti prognozu gospodarskog rasta za 2022. te da ekonomisti MMF-a još finaliziraju nove podatke.

Očekuje se da će MMF novu prognozu za 2022. i 2023. objaviti potkraj srpnja, nakon što je u travnju snizio prognozu rasta za gotovo puni postotni bod.

- Izgledi su se od naše posljednje procjene u travnju znatno pogoršali, rekla je za Reuters, navodeći širenje inflacije u svijetu, znatniji rast kamatnih stopa, usporavanje kineskoga gospodarskog rasta i eskalaciju sankcija povezanih s ratom koji Rusija vodi u Ukrajini.

- Nalazimo se u uzburkanim vodama, dodala je.

Na pitanje može li odbaciti mogućnost globalne recesije, odgovorila je da je opasnost sada tako velika da je ne možemo odbaciti.

- U ovoj će godini biti teško, ali u 2023. moglo bi biti još teže, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!