Ekonomistica Svjetske banke: Svijet će teško izbjeći recesiju

29.06.2022.

17:37

Autor: I.Z./HRT/Hina

Svijet će teško izbjeći recesiju

Svijet će teško izbjeći recesiju

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države i ostala gospodarstva svijeta teško će izbjeći recesiju, s obzirom na jačanje inflacije, podizanje kamatnih stopa i posustajanje rasta u Kini, ocijenila je danas glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart.

- Iznimno je teško obuzdati inflaciju i istodobno osigurati uvjete za kontrolirano, postupno usporavanje aktivnosti, izjavila je Reinhart.

- Nema sumnje da je recesija danas vruća tema, naglasila je ekonomistica SB-a koja se 1. srpnja vraća na Sveučilište Harvard.

- Svi se pribojavaju da rizici isključivo signaliziraju moguće slabljenje aktivnosti, rekla je Reinhart u razgovoru za Reuters, izdvojivši niz šokova i podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u koje su 15 godina bile na iznimno niskoj razini ili su čak bile negativne.

Globalna financijska kriza u 2008. i 2009. poharala je uglavnom desetak razvijenih gospodarstava, a Kina je u to vrijeme bila veliki motor rasta, podsjeća.

- Današnja je kriza puno šira, a stopa rasta u Kini više nije dvoznamenkasta, dodaje.

Svjetska banka snizila je prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini gotovo za trećinu, na 2,9 posto, upozorivši da se ruska invazija na Ukrajinu nadovezala na pandemiju Covida 19.

Mnogim zemljama prijeti recesija, zaključili su u SB-u.

Ako se rizici obistine, svjetsko gospodarstvo moglo bi ove godine porasti i samo 2,1 posto i usporiti na 1,5 posto u 2023., što bi značilo gotovo stagnaciju BDP-a po stanovniku.

Upitana mogu li SAD ili svijet izbjeći recesiju, Reinhart je odgovorila: "Prilično sam skeptična. Sredinom devedesetih, za mandata predsjednika (američke središnje banke) (Alana) Greenspana, gospodarstvo je usporilo, ali tada se strahovalo od inflacije od tri posto, ne od oko 8,5 posto".

- Ne možete baš pronaći puno razdoblja u kojima Fedovo značajno zaoštravanje monetarne politike nije uzelo danak u gospodarstvu, dodaje.

Kabinet aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena nije bio usamljen u pogrešnoj procjeni rizika inflacije, naglasila je, napomenuvši da su opasnost potcijenili i američka središnja banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

- Svjetska banka upozorila je pak vrlo rano da je inflacija stvaran rizik, naglasila je.

- Fed nije trebao oklijevati, trebao je intervenirati prije - govorim to već dugo - i agresivnije. Što dulje čekate, to drastičnije mjere morate uvesti, zaključuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!