Cijene svih vrsta nekretnina otišle u nebo, sve traženija građevinska zemljišta

31.07.2022.

20:25

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Cijene građevinskog zemljišta idu u nebo

Cijene građevinskog zemljišta idu u nebo

Foto: Dnevnik / HRT

Nezaustavljiv je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj. No unatoč preskupim kvadratima, potražnja ne jenjava. Osim za kuće i stanove, u posljednje dvije godine znatno raste interes i za građevinskim zemljištima. 

Stefano Ladavac dvije je godine intenzivno tražio građevinsko zemljište u središtu Istre. Ponuda - slaba, a cijene - nikad više. Ovaj teren u Svetom Petru u Šumi smatra savršenim za gradnju dviju vila koje će iznajmljivati.

- S cijenom mi smo apsolutno zadovoljni, ispalo nas je 22 eura po kvadratu, a otprilike početna prosječna cijena građevinskog zemljišta u Svetom Petru u Šumi je 40 eura po kvadratu, tako da smo prošli itekako dobro, kazao je investitor Stefano Ladavac.

Ni u Zagrebu izbor nije velik. Prodavatelj ovog zemljišta blizu zračne luke traži 65 eura za kvadrat. Cijenu diktira tržište, a prema tržištu, ona je realna. Istodobno je i dvostruko viša nego kada je teren kupljen prije šest godina.

- Zemljišta jednostavno nedostaje i vidim da u okolici nedostaje zemljišta, jednostavno cijenu sam postavio gledajući druge oglase, poručio je prodavatelj građevinskog zemljišta Tomislav Kolačević.

Kad agentica za nekretnine oglasi ovo imanje u Sesvetama, vjeruje da će i ono brzo zaintrigirati kupce. Jeftino zaduživanje potiče na kupnju, a uz ovoliku stopu inflacije novac uložen u nekretnine neće gubiti vrijednost.

- Znači, kada uzmemo primjer štednje za period od tri godine, vrijednost kapitala deprecira trideset posto, te taj kapital nije isplativo držati u banci i stoga se ulaganje u nekretnine smatra najisplativijim i najsigurnijim oblikom štednje, naglasila je agentica za prodaju nekretnina Andrea Bilić.

Građevinska zemljišta najtraženija su u Zagrebu, Splitu i Zadru. Cijene svih vrsta nekretnina bilježe rekordne visine.

- Ne vidim situaciju da će se snižavati cijene u dogledno vrijeme. Aktivno je tržište pa mislim da će se tako samo i nastaviti s obzirom na ulazak u eurozonu, istaknula je agentica za prodaju nekretnina Mia Vučić.

Zadnji podatak Eurostata pokazuje da su cijene nekretnina u Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine porasle trinaest i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je iznad europskog prosjeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!