Cijene hrane u svijetu padaju, a u Hrvatskoj rastu

21.01.2023.

16:51

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/M.M./Potrošački kod/HRT

Osam od 10 najvećih trgovačkih lanaca Vladi još nije dostavilo cijene maloprodajnih proizvoda

Osam od 10 najvećih trgovačkih lanaca Vladi još nije dostavilo cijene maloprodajnih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Osam od ukupno deset najvećih trgovačkih lanaca Vladi još nije dostavilo cijene maloprodajnih proizvoda, jer metodologija, kažu, nije usklađena. To su trgovci postavili kao uvjet za dostavu cijena. Još se ne zna hoće li Vlada objaviti takozvanu bijelu listu ili će oni koji ne surađuju završiti na crnoj, a kazna će im biti bojkot građana.

Mlijeko, tjestenina, kruh, jaja, četkice za zube... samo su neki od 78 proizvoda za koje je Ministarstvo gospodarstva od trgovaca tražilo cijene. Ako odbiju sudjelovati u kreiranju mehanizma za praćenje cijena, to će se riješiti tako što će mjerodavno ministarstvo popisati cijene i osigurati sustav koji će građanima omogućiti da raspolažu informacijama pri kupnji.

Trgovci ističu da su spremni razgovarati, no traže da se razjasni metodologija prema kojoj će se pratiti cijene. Sudjelovanje trgovaca u mehanizmu praćenja cijena, kažu, podrazumijeva prethodno zajedničko usuglašavanje.

Posljednjih devet mjeseci cijene hrane u svijetu padaju i u prosincu prošle godine bile su najniže u odnosu na rujan 2021. Stoga iznenađuje nagli rast cijena hrane u Hrvatskoj.

Trgovci traže da popis traženih cijena bude mnogo precizniji. Ističu da bi se on trebao odnositi i na proizvođače i distributere, koji također utječu na cijenu proizvoda.

Poručili su da čekaju poziv ministra gospodarstva kako bi se dogovorila jasna pravila za platformu oko usuglašavanja cijena.

Inspekcija je do sada naplatila 234 tisuće eura kazni. U gotovo 30 posto slučajeva utvrđeno je neopravdano podizanje cijena.

Trgovci odgovaraju da su ih inspekcije pročešljale, ali nisu i kaznile, jer nisu pogrešno preračunavali kune u eure.

Potrošačka košarica svakog je dana sve skuplja, a plaće ne prate rast cijena. Građani su, kaže Krešimir Sever, sve siromašniji.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu je košarica koja sadržava 103 proizvoda stajala 947,43 eura. Ista je košarica u studenom bila jeftinija 0,2 posto, a u rujnu 0,3 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!