Više od 5 milijardi eura doznaka u 2022. godini

08.05.2023.

19:40

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/HTv/IMS/B.B.B.

Statistika doznaka prethodne 3 godine

Statistika doznaka prethodne 3 godine

Foto: HTV/IMS / HRT

Velik rast osobnih doznaka iz inozemstva zabilježen je u prošloj godini. Naime, prema podacima HNB-a na račune Hrvata iz inozemstva uplaćeno je čak 5 milijardi i 125 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu to je rast od čak 20 posto i iznosi vrlo visokih 6 cijelih 7 posto u nacionalnom BDP-u. Provjerili smo koji je razlog tomu.


Dobri uvjeti rada te stabilna i sigurna primanja još su prije 30 godina ponukala građevinara Franju Lazara da karijeru razvije u Austriji.

- Uvjetima rada u Austriji vrlo smo zadovoljni, znači poslodavac ispunjava sve zahtjeve koje je propisala država, kaže Franjo Lazar, radnik u Austriji.

Poput njega razmišljaju i stotine tisuća Hrvata koji rade u inozemstvu.

Vidljivo je to i iz podataka Hrvatske narodne banke, prema kojima su inozemne osobne doznake u prošloj godini premašile 5 milijardi eura. Rastao je i udio osobnih doznaka u BDP-u pa on iznosi čak 7 cijelih 6 posto. Ekonomisti smatraju da je to karakteristika zemalja s niskim životnim standardom.

Priopćenje HNB-a


- Kao dio mogućeg objašnjenja nameće se i pretpostavka da su domaći radnici na privremenom radu u inozemstvu, zbog izrazitih manjkova kvalificirane radne snage na tržištu rada, ugovorili primjetno povoljnije financijske uvjete rada negoli proteklih godina, poručuju iz HNB-a.

Profesor Drago Jakovčević objašnjava da je glavni razlog tolikom rastu osobnih doznaka iz inozemstva daljnje iseljavanje.

- Vrlo značajan iznos. Tko zna što bi bilo da mi nemamo tako brojno iseljeništvo. Kao što vi znate, to svi znaju i nije tajna da je iz Hrvatske iselilo u proteklih 10 godina preko 400 tisuća mladih, obrazovanih, kvalificiranih ljudi. Oni su financijski moćni i pomažu svoje obitelji, roditelje, braću, sestre, rodbinu itd., kaže.

Nije tajna da je Hrvatska po visini plaća pri dnu u Europskoj uniji.

A sada, ulaskom u Schengen, migracije radnika unutar tog prostora postaju lakše i brže nego ikad prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!