David bi mogao biti najbolji ekološki poljoprivrednik Europe

03.08.2022.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/HRT

David Pejić nominiran za europsku nagradu

David Pejić nominiran za europsku nagradu

Foto: HTV / HRT

Važno priznanje domaćoj ekološkoj proizvodnji! David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u našoj zemlji, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u Europskoj uniji. Na 22 hektara uzgaja oko 60 različitih kultura, a zahvaljujući inovativnom pristupu, pokrenuo je najveći biointenzivni vrt u regiji.

Njegovo je imanje primjer kako bi svako poljoprivredno gospodarstvo trebalo izgledati u budućnosti. Sve je eko i zdravo jer raste bez kemijskih gnojiva, pesticida i drugih štetnih tvari. Poseban projekt je biointezivni vrt gdje 30 vrsta povrća raste na sječki, kompostu i piljevini.

- Riječ o sistemu gdje nema mehanizirane obrade i okretanja tla već na tim gredicama koristeći kompost zapravo samo nanosimo kompost na gredice i uzgajamo direktno u njima. To je fantastično zato što u isto vrijeme sprječavamo rast korova, a isto tako višestruko poboljšava kvalitetu tla, otkriva David Pejić, direktor najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj "Zrno".

Razvoj je usmjeren na energetsku samodostatnost, inovacije te na koncept "od polja do stola". Obrađuju 22 hektara zemlje, a cijela je priča zaokružena do prerade i prodaje.

- Takvih primjera imamo jako puno gdje kroz više ciklusa proizvodnje osnovni poljoprivredni proizvod prerađujemo, dodajemo mu vrijednost i postižemo još veću razinu kvalitete u krajnjim gotovim proizvodima. Recimo da uzgajamo soju na imanju bismo je prerađivali u tofu sir od soje koji onda završava u našim drugim proizvodima poput sendviča, naglašava Pejić.

Predvodnik je u ekološkoj proizvodnji s više od 100 certificiranih proizvoda - a svi su oni izrađeni na majstorski način i u malim serijama, samo u svojoj pekari proizvode oko 40 vrsta pekarskih proizvoda, od sirovine sa svojeg imanja.

- Svi mi kao potrošači želimo biti zadovoljni sa sobom, sa svojim izgledom, sa svojim zdravljem. Da bismo to postigli moramo se zdravije hraniti, a da bi se zdravije hranili, moramo proizvoditi zdraviju hranu. Ako je to ekološki uzgojena hrana, onda moramo dati naglasak na to, kaže Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Ovo je imanje bilo polazište u razradi vizije Zagrebačke županije kao "zelene" čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane - jer, kažu, ovo je znak da se može.

- Hrvatska ima odlične primjere, ali trebamo se svi uključiti u to, prije svega središnja politika, vlast, a onda i ostali , da postignemo ovakve rezultate, ističe Kraljičković.

Tako županija ove godine s 2 i pol milijuna kuna potiče sve vrste ekološke proizvodnje, a pobjednika u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika Europske unije doznat ćemo u rujnu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!