Deutsche Bank u problemima

25.03.2023.

19:06

Autor: Danko Družijanić/T.V./Dnevnik/HRT

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Foto: Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Credit Suisse, Sillicon Valley Bank, Signature Bank - popis banaka koje su zapale u probleme, prema svemu sudeći, ipak nije konačan. Jučer im se pridružio i Deutsche Bank, čije su dionice nakon zatvaranja burzi pale više od 8 posto, i to kad su izgubile više od petine svoje vrijednosti od početka mjeseca. Budući da na tržištima kapitala vlada nervoza, raste nelagoda i zbog sigurnosti europskog bankarskog sustava, iako su čelnici zemalja EU-a jučer iz Bruxellesa poslali jasnu poruku da ne postoji rizik od prelijevanja bankarske krize na područje eurozone. 

Osma je banka na Starom kontinentu po veličini aktive, gotovo trostruko veća od nedavno posrnule Credit Suisse. Na kraju jučerašnjeg dana na Frankfurtskoj burzi njezina dionica vrijedila je 8 i pol posto manje. Druga po veličini njemačka banka, Commerzbank također je pala, iako manje. Izravni uzrok? Financijski derivati kojima se osiguravaju kreditni rizici izrazito su poskupjeli.

- Rast kamatnih stopa u SAD-u kod Deutsche Banka, koja je prije svega investicijska banka, izazvao je velike gubitke u SAD-u, gubici se mjere u nekoliko milijardi dolara. Međutim, ta je banka, s obzirom na to da ima središte u europodručju, izrazito dobro kapitalizirana i to za nju nije velik gubitak, kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Deutsche bank stoji dobro - ima 10 uzastopnih kvartala s dobiti, nakon što je završila golemo restrukturiranje započeto prije 4 godine. Ipak, čini se da to ne umiruje investitore. Cijene dionica jučer su padale i još nekim velikim europskim bankama.

- Virus nesigurnosti zametne se vrlo lako, a onda traje dugo. Nesigurnost zbog bankarskog sustava i neplaćanja dospjelih obveza, rizika u bankama, osjeća se posvuda na tržištu, objašnjava Oliver Roth, financijski analitičar iz Frankfurta.

Očito postoji nepovjerenje da ovaj najnoviji šok u bankarskom sektoru, najveći od velike krize 2008., regulatori i središnje banke još nisu posve zauzdali.

- Ipak, vjerujem da bankarski sektor prilično lako može upravljati toksičnošću koju su stvorili slučajevi Silicon Valley Bank i Credit Suisse, dodaje Roth. 

Umirujuće zvuče riječi njemačkog kancelara, a do prije 15 mjeseci ministra financija Olafa Scholza.

- Možemo reći kako je europski bankarski i financijski sustav robustan i stabilan. Imamo otpornu kapitalizaciju europskih banaka. Konkretno, Deutsche Bank je iz temelja modernizirao i reorganizirao poslovanje i vrlo je profitabilan. Nema razloga za zabrinutost, kaže Scholz. 

- Naši regulatori, naše institucije, i na državnoj i na europskoj razini, odigrali su važnu ulogu u jačanju našeg bankarskog sustava. Vjerujem da imamo i pričuve i otpornosti za osiguravanje stabilnosti, ističe Pascal Donohoe, predsjedatelj Euroskupine.

Sada je ključno da se širenje krize zauzda i umiri javnost. Svi se slažu da je najveća opasnost od psihološkog učinka i famoznog efekta "juriša na banke" prouzročenog strahom i percepcijom nesigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!