Domaći konji sve traženiji u izvozu, broj izvornih pasmina naglo raste

15.06.2024.

07:00

Autor: Sanja Najvirt/B. A./Regionalni dnevnik/HRT

Zbog ustrajnosti konjogojaca na podizanju uzgojnih standarda, ali i dobre ekonomske računice, broj izvornih pasmina u nas naglo raste. Najviše je hrvatskih hladnokrvnjaka, čak 12 tisuća. Poticaj uzgajivačima svakako je i potpora od 400 eura po grlu iz europske omotnice. Domaći su konji sve traženiji u izvozu, osobito na talijansko tržište. 

Široka leđa, snažan vrat, mišićave sapi - sve su to atributi ovih hladnokrvnih "teškaša"... Za uzgajivače - ponos i baština. Čuva se naraštajima, njeguje od malih nogu..


- Svaki dan čistiti, dati im dvaput dnevno jesti, napojiti ih, kaže Niko Horvat iz Požege.


Što najviše vole jesti, pitamo.


- Pa zob, travu i sijeno.


Mlade čuvarice konjogojske tradicije ponosne su na ljepotu svoje Cvitke.


- Trebaš se brinuti o njima, to je istina, ali treba ih i voljeti, ne može to svatko imati, treba za to imati puno ljubavi, kaže Josipa Bićanić iz Mihaljevaca.


I dok je u Slavoniji većina konja u zahtjevnijem, stajskom uzgoju, u moslavačkom i ličkom kraju - caruju na zelenim prostranim pašnjacima za koje konjogojci dobiju dodatne potpore.


- Svakako uzgajivači imaju potporu u vidu one za izvorne, zaštićene pasmine što iznosi nekih 400 eura za uzgojno valjano grlo, a može dobiti potporu kada navrši godinu dana, kaže Slaven Kolarić iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.


- Ne možemo kupiti konja napamet, svi znate da je sad DNK analiza važna i bez DNK nema ništa, ako nije čist papir ne možemo dobiti ni poticaj, ništa više, kaže Damir Pavković iz Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka "Valis Aurea".

Domaći su konji sve traženiji u izvozu, osobito na talijansko tržište

Domaći su konji sve traženiji u izvozu, osobito na talijansko tržište

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Broj im stalno raste, danas je u uzgojnom programu Saveza, gotovo 12 tisuća grla. I to s velikom izvoznom perspektivom, ali i ekonomskom računicom. 


- 90 posto je talijansko tržište, nešto manje za domaće tržište, kaže Kolarić.


Kilogram mesa stoji oko 3 i pol eura i, što je najvažnije, kvaliteta je to koja se traži.


- Imaju stvarno kvalitetno meso, koje ne ide u preradu, već direktno na stol kao dnevna konzumacija, taj dio nam daje za pravo da dignemo i povećamo broj, kaže Miško Šklempe iz Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.


Pomaže u tome i banka gena pri Savezu, ali i ona u Križevcima. Tako uz pomoć struke štite baštinu, ali joj daju i golem poticaj za budućnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora