Đuro Đaković vodi odlučujuću bitku za opstanak

07:00 / 19.09.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Đuro Đaković

Đuro Đaković

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije godinu i pol s ruba stečaja "Đuru Đakovića" po tko zna koji put spasila je država. No simbol industrijskog Slavonskog Broda sada vodi odlučujuću bitku za opstanak. Čeka se odluka o strateškom partneru. 

Dok se radnici Đure Đakovića znoje nad teretnim vagonima namijenjenima za strano tržište - poslovanje prezadužene tvrtke već mjesecima češljaju potencijalni partneri iz Češke.


- I kad napravimo sve da proizvodni nalog nosi svoju dobit, a i nosi je, ne može to biti dugoročno održivo s ovim zaduženjima, kaže Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.


Rješenje je u programu restrukturiranja u čijoj su izradi Česi aktivno sudjelovali. Tvrtku navodno planiraju dokapitalizirati sa 120 milijuna kuna, ali tek kada i država umanji višemilijunska potraživanja. Cijeli plan mora odobriti Bruxelles. 


- To predugo traje. I sami znate, Sindikat metalaca još je u travnju poslao dopis premijeru da se to ubrza, kaže Željko Gavran, povjerenik Sindikata metalaca u ĐĐ Specijalna vozila.


Nestrpljivi su jer dolaze mladi ljudi željni dokazivanja. 


- Pa važno mi je da steknem iskustvo i da napreduje Đaković, što mislim da hoće, kaže Luka Paulus, inženjer u ĐĐ Specijalna vozila.


Uvjet je svjež kapital, a u Brodu vjeruju da su Česi ozbiljni sugovornici.


- Znate da je on skoro 19 posto u vlasništvu i njihov čovjek je član uprave pored mene. Oni svakodnevno rade i pomažu nama na optimizaciji, kaže Kekez.


Slavonski Brod ove godine slavi stoljeće metaloprerađivačke industrije. Od tvrtki koje posluju u industrijskoj zoni pod "brandom" Đaković neke su privatizirane i vrlo uspješne.


- Nadam se da će tim putem ići i ovaj dio koji sada polako izlazi iz državnog portfelja i da ćemo svi naći svoje mjesto, kaže Darko Katić, suvlasnik ĐĐ Montaže.


Tomu se nada i oko osamsto radnika posrnule grupacije. No ako preuzimanje i uspije - slijedi dug i bolan proces pretvaranja gubitaša u profitabilnu tvrtku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!