16:58 / 09.02.2021.

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik HTV-a/HRT

Frizerima i kozmetičarima prepolovljena zarada

Prepolovljena zarada u salonima

Prepolovljena zarada u salonima

Foto: ChristianeBrand / Pixabay

Kriza izazvana koronavirusom uvelike je promijenila našu svakodnevicu - mnogi od nas dvaput promisle prije odlaska frizeru ili kozmetičaru. Zbog toga je zarada tim obrtnicima prepolovljena, dok troškovi zbog pridržavanja epidemioloških mjera stalno rastu.


- U salon nam ne dolaze starije dobne skupine koje su rizične. Dolazi nam mlađa populacija i oni srednjih godina, ali jako pazimo na sve epidemiološke mjere  - dovoljnu udaljenost, dezinfekciju prostora i svih instrumenata, kaže Suzana Weinpert, vlasnica osječkoga kozmetičkog salona koji posluje gotovo 30 godina. Napominje da im je zarada smanjena za 30 do 40 posto, ali se pokušavaju prilagoditi na razne načine.


Osjetno su smanjeni i odlasci frizeru kao i kozmetičkim salonima. 


- Usudio bih se reći da "vozimo" na 40-50 posto posla na koji smo navikli, rekao je  predsjednik Ceha frizera pri Udruženju obrtnika grada Osijeka Tibor Vidaković.


Dezinfekcija prostora i alata te maske za njih i klijente dodatno im poskupljuju poslovanje.


Svjetlo na kraju tunela obrtnici vide u skorom dolasku proljeća i popuštanju mjera, jer je broj zaraženih iz dana u dan manji. 


   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!