Globalna suradnja protiv ruskih ucjena, profit više nije 'sveta krava'?

19:37 / 24.05.2022.

Autor: Željko Raić/Zvjezdana Heina/Dnevnik/IMS/HRT

Svjetski gospodarski forum u Davosu

Svjetski gospodarski forum u Davosu

Foto: Arnd Wiegmann / HRT/Reuters

Nakon dvije pandemijske godine, u Davosu u Švicarskoj ponovno su se okupili vodeći svjetski državnici i poslovni ljudi. Svjetski gospodarski forum pomaknut je sa siječnja na svibanj, a poslijepodne je ondje stigao i premijer Andrej Plenković. 

Čelnici na Svjetskom gospodarskom forumu traže odgovor na pitanje kako pojačati otpornost na povijesnu krizu koja je svjetsko gospodarstvo bacila na koljena i prepolovila planirane ovogodišnje stope gospodarskog rasta na 3,4%. Zbog rata u Ukrajini i sankcija trpi svjetsko gospodarstvo, pa će Europska komisija uskoro izaći s jednim novim zelenim planom energetske neovisnosti kako bi se smanjila ovisnost, posebno o ruskom plinu, kazala je Zvjezdana Heina novinarka HTV-a za središnji Dnevnik javljajući se iz Davosa.

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na važnom skupu o revitalizaciji transatlantskog saveza. Tu su zapravo bili čelnici vodećih međunarodnih institucija, pa i Europske središnje banke koja je najavila da bi u srpnju mogla odlučiti o mogućem povećanju kamatnih stopa. Od bilateralnih susreta premijera Plenkovića novinarka Heina izdvojila je sastanak s glavnim tajnikom OECD-a, budući da je uz ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, to također strateški cilj Hrvatske.

Premijer je posjetio i kuću "Inicijative tri mora". Događaj je izuzetno poseban, jer je bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović dobila posebno odličje, bijelog orla, jer je ona prije nekoliko godina s poljskim predsjednikom potaknula gospodarsku suradnju od Baltika, Crnog mora do Jadrana.

video thumb

Ruska agresija na Ukrajinu ima nemjerljive posljedice na svjetsko gospodarstvo i tržište robe. Kako prebroditi krizu, kako sve dovesti u prijašnje stanje? Pitanja su to zasad bez odgovora, no jedna mogućnost čini se kao konačno rješenje. A to je susret čelnika Ukrajine i Rusije te dogovor o miru.

Neminovan susret Zelenski - Putin

- Ne odlučuje u Rusiji većina, sve odluke donosi samo jedna osoba, a to je predsjednik Putin. I ako spominjemo mogućnost završetku ovog rata, odluku o tome donosi samo on. A to je nemoguće ako se nas dvojica ne susretnemo i ne dogovorimo, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

No rat i dalje traje, susreta predsjednika još nema, a ruska agresija ostavlja posljedice na gospodarstvo cijelog svijeta. Ursula von der Leyen ne uljepšava istinu, jasno govori kako ruska vojska u okupiranom dijelu Ukrajine oduzima zalihe žita, dok ruski vojni brodovi u Crnom moru blokiraju ukrajinske brodove pune pšenice i suncokretovih sjemenki.

Bitno promijenjena svjetska gospodarska koncepcija

- Bili smo svjedoci toga kako se Rusija svojim energentima koristila kao oružjem kojim je prijetila. I vidjeli smo posljedice. Na nesreću, sada vidimo kako se Rusija koristi zalihama hrane kao oružjem, poručila je predsjednica Europske komisije.

Događaji u Ukrajini bitno mijenjaju svjetsku gospodarsku koncepciju. Donedavna mantra o "slobodnoj trgovini" više nije tako važna, prema svemu sudeći ni profit nije više "sveta krava".

- Moramo priznati da naši ekonomski izbori utječu na našu sigurnost. Sloboda je važnija od slobodne trgovine, zaštita naših vrijednosti važnija je od profita, naglasio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Gospodarski forum postao je politički

Gospodarski forum postao je gotovo potpuno politički. Na marginama skupa, finski i švedski šefovi diplomacije najavljuju odlazak u Ankaru kako bi odobrovoljili turske vlasti za davanju potpore ulasku njihovih zemalja u NATO.

Među brojnim svjetskim čelnicima u Davosu je i premijer Andrej Plenković koji će sutra sudjelovati na sastanku "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu". Nakon toga održat će se sastanak s temom "Lideri za europsko digitalno desetljeće", na kojem će Plenković, uz belgijskog premijera, imati uvodno izlaganje.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!