Gorivo blago pojeftinilo, ribarima i poljoprivrednicima i dalje preskupo

02.08.2022.

19:47

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/HRT

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Od ponoći blago pojeftinjenje goriva. Vlada je odredila najvišu cijenu osnovnog motornog benzina od 12 kuna po litri. Dizela 12,80, dok će litra plavoga dizela stajati 9,16 kn. Evo kako cijene goriva utječu na poljoprivrednike, ribare i vozače.

Oblačni ljetni utorak. Na izlazu iz Zagreba u smjeru mora i jutros prometne gužve. Protekli vikend donio je rekordan broj vozila u povijesti Hrvatskih autocesta, a gosti putuju sve više i ponedjeljkom.

- Jučer skoro 46 tisuća vozila, što je recimo na razini petka, subote. Dakle i turisti, a i sami naši ponuditelji i turistički radnici su prepoznali da nije samo ta subota i nedjelja, već da se produžuje vikend, a kao što možete vidjeti i danas ima dosta prometa, kaže Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine HAC-a.

A na benzinskim postajama u Istri u kolovozu sve je više Talijana koji toče gorivo. Kažu, jeftinije im je nego u Italiji. No domaći ribari u Banjolama kod Pule ne izlaze u lov. Za njih je trošak plavog dizela od 9 kuna i 16 lipa prevelik.

- Trebao bi bit pet, šest kuna koštati da bi mi mogli opstati jer sve dok je više od pet, šest kuna mi ne izlazimo, nemamo računicu. Mi uopće na more više ne idemo, nismo bili u ribarenju već dva mjeseca, doći će jesen, vidjet ćemo, ali uglavnom ribara više niti nema, kaže Mladen Skoko, ribar iz Banjola.

Strojevi miruju i u Nijemcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. I ovdje je najveća briga cijena goriva.

- Dizel točiti moramo, raditi moramo, a sad, to je nikakvo pojeftinjenje u odnosu na ove sve što je poskupilo i repromaterijal, tvrdi poljoprivrednik Branimir Subotić.

- Trošimo negdje od 10 do 12 tisuća litara godišnje, pokriti se ne može, dodaje Marko Šibalić.

Pokriti se ne mogu ni mali distributeri pa kažu da pripremaju tužbu.

- Mi moramo tražiti zaštitu, ako to ne uspijemo na hrvatskim sudovima, moramo ići dalje, jednostavno nećemo se pomiriti s tim da nas netko dovede u propast, najavljuje Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Tvrde da ih izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu svima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!